skład / składniki
gotowanie krok po kroku
od dzieciństwa uwielbiam marynowaną paprykę mojej mamy na zimę. A kiedy to gotuje, a kiedy zimą otwieramy kolejny słoik z cenionym jedzeniem-przekąską. Oczywiście ten przepis kulinarny przeniósł się do mojego notatnika dziedzicznego. Do marynowanej papryki na zimę wolę używać żółtych i czerwonych owoców. Wyglądają bardziej apetycznie w słoiku i na świątecznym stole. Wstępnie sterylizowane słoiki i pokrywki. Oczyszczam umytą paprykę z nasion. Kroję go w koła lub paski. Przygotowuję marynatę z wody, soli, cukru, oleju słonecznikowego. Doprowadzam do wrzenia i dodaję ocet z liściem laurowym i czarnym pieprzem. Następnie ostrożnie opuść posiekaną paprykę do wrzącej marynaty i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Gotową paprykę wyjmuję z marynaty łyżką cedzakową, szczelnie wkładam do wyciągniętego słoika, napełniam gorącą marynatą i natychmiast zwijam. Obracam słoiki z marynowaną papryką na zimę do góry nogami i owijam kocem, aż ostygną. Jestem pewien, że spodoba ci się marynowana papryka na zimę. A miłośnicy czosnku w jedzeniu mogą dodać 3-4 zmiażdżone ząbki do każdego słoika podczas składania gorącej papryki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g