marynowana papryka z olejem słonecznikowym na zimę

Urocza przekąska jest dobra nie tylko zimą! Spróbuj!
Julia MorozowaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

od dzieciństwa uwielbiam marynowaną paprykę mojej mamy na zimę. A kiedy to gotuje, a kiedy zimą otwieramy kolejny słoik z cenionym jedzeniem-przekąską. Oczywiście ten przepis kulinarny przeniósł się do mojego notatnika dziedzicznego. Do marynowanej papryki na zimę wolę używać żółtych i czerwonych owoców. Wyglądają bardziej apetycznie w słoiku i na świątecznym stole. Wstępnie sterylizowane słoiki i pokrywki. Oczyszczam umytą paprykę z nasion. Kroję go w koła lub paski. Przygotowuję marynatę z wody, soli, cukru, oleju słonecznikowego. Doprowadzam do wrzenia i dodaję ocet z liściem laurowym i czarnym pieprzem. Następnie ostrożnie opuść posiekaną paprykę do wrzącej marynaty i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Gotową paprykę wyjmuję z marynaty łyżką cedzakową, szczelnie wkładam do wyciągniętego słoika, napełniam gorącą marynatą i natychmiast zwijam. Obracam słoiki z marynowaną papryką na zimę do góry nogami i owijam kocem, aż ostygną. Jestem pewien, że spodoba ci się marynowana papryka na zimę. A miłośnicy czosnku w jedzeniu mogą dodać 3-4 zmiażdżone ząbki do każdego słoika podczas składania gorącej papryki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy