skład / składniki
metoda gotowania
Shiitake moczyć w ciepłej wodzie przez 2-3 godziny.
obierz krewetki ze skorupy, wykonaj nacięcie pośrodku i usuń brązową "nić".
spłucz zimną wodą.
posiekaj galangle, trawę cytrynową, paprykę chili, cebulę i grzyby.
włóż galangal, trawę cytrynową, paprykę chili, liście limonki, shiitake do gotującego się bulionu z kurczaka.
dodaj sos rybny i makaron Tom Yam, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez 5 min.
następnie dodaj krewetki, cebulę i wyciśnij sok z połowy cytryny, gotuj 5 min.
wlej mleko kokosowe, wymieszaj, gotuj przez kolejne 5 minut.
podawać z posiekaną kolendrą i ryżem.
Tom Yam to kwaśno-pikantna zupa na bazie bulionu z kurczaka z krewetkami, kurczakiem, rybami lub innymi owocami morza. Narodowe danie Laosu i Tajlandii. Jest również używany w sąsiednich krajach: Malezji, Singapurze i Indonezji.
dosłownie nazwa zupy składa się z dwóch tajskich słów "Tom" i "Yam". "Tom "dosłownie tłumaczy się jako "gotować"lub " gotować". "Yam" to tajska pikantna sałatka. Tak więc w Tajlandii i Laosie "Tom-Yam" oznacza potoczną nazwę gorących, kwaśno-pikantnych zup. Aby uzyskać dokładniejszą nazwę, na końcu dodaje się rodzaj mięsa lub bulionu. "Tom-Yam-Kai" - Tom-Yam z kurczakiem, " Tom-Yam-Thale "-Tom-Yam z owocami morza," Tom-Yam-Kai-nam — Khon " -Tom-Yam z kurczakiem na mleku kokosowym i tak dalej.
w sąsiednich krajach, takich jak Singapur, Malezja i Indonezja, a także w restauracjach na całym świecie, nazwa "Tom Yam" jest szeroko stosowana w odniesieniu do różnych tajskich pikantnych zup, które mogą bardzo różnić się od oryginału, co często powoduje zamieszanie.
rodzaje zupy
Tom-Yam-Kung — Tom-Yam z krewetkami. Ta wersja zupy jest najbardziej popularna wśród turystów;
Tom-Yam-Paa (Laos.) lub Tom-Yam-PLA (tajski.) z rybą. Przed przybyciem masowej turystyki do Tajlandii ten rodzaj zupy był najbardziej rozpowszechniony w kraju, ponieważ ryby są najtańszym produktem w Tajlandii;
Tom-Yam-Guy lub Tom-Yam — kai-z kurczaka;
Tom-Yam-Thale - wariant zupy Tom-Yam z różnymi owocami morza, takimi jak krewetki, kalmary, przegrzebki, małże, kawałki ryb morskich itp.
Tom-Yam-nam-Khon to stosunkowo nowa odmiana zupy, prawie zawsze przygotowywana z krewetkami jako głównym składnikiem i mlekiem lub mlekiem kokosowym, które dodaje się na samym końcu gotowania;
Tom-Yam-Kung-Maphrao-nam-Khon - wersja zupy z krewetkami na mleku kokosowym i kawałkami miąższu kokosowego;
Tom-Yam-ka-mu to zupa na bazie golonki wieprzowej. Długo gotuje się na małym ogniu.
we współczesnej popularnej wersji zupy często dodaje się boczniaki lub grzyby słomiane. Zupa jest również ozdobiona świeżo posiekaną kolendrą lub nasionami kolendry (kolendry). Czasami dodaje się pastę chili(ang.) rosyjski. , co nadaje zupie jaśniejszy pomarańczowy kolor i sprawia, że smak pieprzu jest bogatszy.
Królewska Laotańska wersja Tom Yam zawiera szczyptę ryżu. W zwykłej wersji ryż do zupy podawany jest osobno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Mleko kokosowe - 230 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Korzenie - 32 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g