dżem z słodkich jagód z galaretką na zimę

owoce borówki-pyszne domowe przygotowanie 2 w 1! Najbardziej udany przepis na robienie domowego dżemu i dżemu ze słodkich owoców borówki, które z pewnością przypadną do gustu i mile zaskoczą ich wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 49 g
197 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Kupujemy i sortujemy wymaganą ilość świeżych soczystych jagód, aby przygotować pyszny domowy dżem i dżem. Wlej pół kilograma cukru do rondla i rondla, pożądane są naczynia z grubym dnem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto dwadzieścia pięć mililitrów wody do rondla i rondla. Umieść dwie łyżki cukru w osobnej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw nieco ponad średnią temperaturę pieca, włóż patelnię z rondlem i ugotuj syrop, mieszając cukier drewnianą łyżką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodajemy do miski z odłożonymi dwiema łyżkami cukru naturalną substancję żelującą & quot; Żelfiks" i dobrze mieszając otrzymujemy zagęszczacz niezbędny do przygotowania dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu i rondlu z wrzącym syropem ostrożnie rozłóż pół kilograma jagód, ponownie zagotuj, wymieszaj i obniż temperaturę gotowania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej "galaretkę" do rondla z jagodami, dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne trzy minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z pieca z gęstym dżemem, który zawiera maksymalną ilość witamin i składników odżywczych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeszcze raz zagotuj jagodę na patelni, a następnie dobrze wymieszaj, obniż ogień kuchenki i gotuj dżem dokładnie przez dwadzieścia minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gorący dżem, dobrze wymieszany, ostrożnie wlej przez lejek do wysterylizowanych słoików do samej góry i zamknij czystymi wysterylizowanymi pokrywkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze mieszając gorący dżem, ostrożnie wlej go przez lejek do wysterylizowanych słoików do samej góry i zamknij czystymi wysterylizowanymi pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoiki z dżemem i dżemem i odstaw do ostygnięcia. Aby jagody w słoikach były równomiernie rozmieszczone i nie zbierały się na wierzchu, należy je obracać w ciągu kilku godzin.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego!

jagody to magazyn witamin i pierwiastków śladowych. Naturalny antybiotyk, którego zastosowanie do poprawy aparatu wzrokowego jest niezaprzeczalne. Cały krzew borówki, w tym liście, a nawet gałązki, jest cennym naturalnym materiałem. Ale sezon tej magicznej jagody jest zbyt krótki. I każda gospodyni domowa stara się przygotować ją na zimę. A więc dżem jagodowy, najlepsze przypomnienie lata w zimowe wieczory.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jelfix - 298   kcal/100g

Podobne przepisy