skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyte śliwki wkładamy do wysterylizowanych słoików i zalewamy wrzącą wodą przez 20 minut.
Krok 2:
Słoiki można sterylizować w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut. Możesz to zrobić na parze i w kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Spuść wodę do rondla i wlej cukier, zagotuj.
Krok 4:
Napełnij śliwki syropem i przekręć sterylizowanymi pokrywkami.
Krok 5:
Pokrywki gotuję w wodzie przez 5 minut.
Krok 6:
Odwróć słoiki i pozostaw na noc.
latem wszyscy starają się przygotować jak najwięcej ochrony na zimę. Jednym z takich produktów jest śliwka. Jest wygodny do konserwowania, ponieważ jest twardy i zachowuje swój kształt. Śliwki są słodkie i soczyste. W ten sposób konserwuję wiele innych jagód i owoców, ponieważ proces gotowania nie zajmuje dużo czasu i wysiłku. Priorytetem tego przepisu jest to, że nie są wymagane żadne dodatkowe produkty, ale tylko to, co zawsze masz w domu. To woda i cukier. Do konserw odpowiednie są dojrzałe lub lekko Nie opancerzone owoce. Możesz wziąć owoce dowolnej odmiany i wielkości. Najważniejsze jest to, że nie ma wśród nich zepsutych lub zgniłych jagód. Każda objętość puszki od 0,2 mililitra do 3 litrów jest odpowiednia jako pojemnik. Jeśli użyjesz przedmiotu obrabianego jako jedzenia dla 1-2 osób, weź mniejszą objętość słoika, a jeśli jako nadzienie do ciast lub innych produktów kulinarnych, weź większą objętość pojemnika. Kolejnym ważnym punktem w przepisie jest ilość cukru, wody i jagód, można ją zmniejszyć lub zwiększyć. Jeśli gotujesz kompot, zwiększamy objętość wody i zmniejszamy liczbę jagód, dostosowujemy cukier do smaku.
jest jeszcze jedna rzecz, którą musisz wiedzieć, to przygotowanie owoców i pojemników. Jeśli chcesz zachować integralność produktu, przed obróbką cieplną musisz wykonać małe nakłucia w skórze. Słoiki i pokrywki należy wysterylizować przed konserwacją. Słoiki można sterylizować w piekarniku, parze i kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki w wodzie.
powodzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g