skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszne pomidory na zimę, wybieramy w przybliżeniu te same i gęste owoce, które bardzo dobrze myjemy.
Krok 2:

Wykonujemy nakłucie w miejscu łodygi każdego pomidora, aby zachowały swoją integralność podczas gotowania.
Krok 3:

Oczyszczamy gałązki czeremchy z liści i używamy ich jako aromatu w marynacie.
Krok 4:

Układamy dwa i pół kilograma pomidorów w słoikach, mierzymy wrzącą wodę wlewając do miarowego litrowego kubka i wlewamy do dwulitrowego słoika z pomidorami, odpowiednio do litrowego słoika wlewamy pół litra wrzącej wody i podgrzewamy pomidory, aby ostygły przez około dwadzieścia minut.
Krok 5:

Rozłóż dwie gałązki czeremchy na patelni, dodaj pięć łyżek cukru na jeden litr wody oraz dwie i pół łyżki cukru na pół litra wody dodanej do patelni.
Krok 6:

Dodaj półtorej łyżki soli do rondla do solenia i umieść na kuchence, zagotuj.
Krok 7:

Spuść wodę ze schłodzonych słoików z pomidorami, po zamknięciu specjalną pokrywką.
Krok 8:

Wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i gotuj przez dwie minuty, po czym marynata do polewania pomidorów jest gotowa.
Krok 9:

Napełnij słoiki z pomidorami gotowaną marynatą i dodaj do każdej gałązki czeremchy.
Krok 10:

Do dwulitrowego słoika z pomidorami dodaj odpowiednio jedną łyżeczkę esencji octowej do litrowej pół łyżeczki.
Krok 11:

Szczelnie zamykamy słoiki pokrywkami.
Krok 12:

Odwróć puszki i sprawdź szczelność, a następnie przykryj kocem i pozostaw do ostygnięcia na kilka godzin. Gotowane domowe pomidory bez sterylizacji na zimę są przechowywane w chłodnym i suchym miejscu. Smacznego dla wszystkich!
pomidory na zimę bez sterylizacji! Trudno sobie wyobrazić dobry świąteczny stół bez różnych przekąsek. Marynowane i marynowane ogórki, sałatki w puszkach i kawior warzywny! Polizasz palce. Ale pomidorów nie da się zastąpić niczym. Latem staramy się częściej je jeść, robić sosy i sałatki. Ale nawet zimą chcę się nimi rozpieszczać. W tym przypadku mam świetny przepis, napisz kto nie wie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Czeremcha - 27 kcal/100g


