skład / składniki
metoda gotowania
zebrane grzyby dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, sortujemy, wycinamy złe części, jeśli są dostępne. Następnie przenieś grzyby do głębokiego pojemnika i napełnij osoloną wodą. Zostawiamy świnie do namoczenia przez jeden dzień. Co 3-4 godziny zaleca się wymianę wody na nową i mycie grzybów w durszlaku. Gdy minie określony czas, grzyby ponownie wrzucamy do durszlaka i myjemy.
następnie ugotujemy świnie. W tym celu przenosimy grzyby do dużego rondla, zalewamy czystą zimną wodą, do której dodajemy niewielką ilość soli (aby woda była po prostu słona). Stawiamy patelnię na dużym ogniu, doprowadzamy jej zawartość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogrzewanie do minimum. Gotuj świnie przez 15 minut, pianka jest usuwana. Następnie wrzuć grzyby do durszlaka i dokładnie spłucz.
W ten sposób ugotuj grzyby w osolonej wodzie, a następnie odrzuć i spłucz trzy razy.
gotuj marynatę, dla której wlej zimną czystą wodę do rondla, dodaj cukier granulowany i sól. Umieść patelnię z przyszłą marynatą na średnim ogniu, zagotuj, mieszając, aby rozpuścić wszystkie kryształy cukru i soli. Następnie wlej kwas octowy i dodaj liście laurowe, kwiatostany goździków, ziele angielskie i czarny pieprz oraz nasiona kolendry. Teraz włóż grzyby do marynaty i gotuj je na małym ogniu przez 15 minut.
w tym czasie przygotowujemy sterylne słoiki i pokrywki. Sterylizujemy je dokładnie w dowolny dogodny sposób, na przykład w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Idealnie jest używać małych słoików i zakrętek pod grzybami.
obierz czosnek i umieść goździki na dnie słoików. Jeśli goździki są duże, można je pokroić na kilka części. Następnie układamy gorące grzyby, nie zapomnij dodać marynaty. Zamykamy słoiki hermetycznie pokrywkami. Kładziemy słoiki na pokrywkach i pod kocem, pozwalamy im powoli ostygnąć w tej formie w ciągu dnia.
po przeniesieniu grzybów do stałego miejsca przechowywania, które powinno być zimne-piwnicy lub lodówki. Zostawiamy je tam na 60 dni, a potem możesz spróbować. Takie grzyby są przechowywane do wiosny.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g
- Świnki - 73 kcal/100g