zanim rzucisz się do kuchni, aby ugotować grzyby wieprzowe, warto określić, jakie one są. Istnieje kilka rodzajów tych grzybów. Pierwsze, cienkie, były wcześniej warunkowo trujące, a następnie przeszły do kategorii trujących i zakazanych do spożycia na terytorium ZSRR. Drugi, gruby, można gotować. Ale są one również określane jako warunkowo jadalne. Oznacza to, że przed dodaniem do jakichkolwiek potraw należy je ugotować. Warto również wyjaśnić, że w krajach zachodnich świnie są niejadalnymi grzybami o toksycznych właściwościach, które nie zostały jeszcze zbadane.
Najczęściej świnie znajdują się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
Goździk | 2 | 323 | 6 | 20.1 | 27 |
ziarna pieprzu | 2 | 255 | 11 | 3.3 | 38.3 |
mięta | 1 | 49 | 3.7 | 0.4 | 8 |
koperek | 1 | 38 | 2.5 | 0.5 | 6.3 |
liście wiśni | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 |
gruba lub filcowa Świnia to mięsisty grzyb z wypukłym zaokrąglonym kapeluszem o średnicy do 15-20 cm, jego środek jest lekko wciśnięty, a krawędzie schowane. Aksamitna w dotyku powierzchnia ma brązowy lub brązowy odcień. Sam miąższ może być biały lub żółtawy, szybko ciemnieje w powietrzu. Smak grzybów jest gorzki, prawie nie ma zapachu. Ludzie nazywają je również świniami, świniami, dunkami, oborami. I pomimo zakazu zbiorów, na rosyjskim odludziu są one dość aktywnie spożywane.
Po zebraniu grube świnie należy namoczyć w zimnej wodzie z solą i sokiem z cytryny. I wymień wodę trzy lub cztery razy w ciągu dnia. Następnie opłucz grzyby pod bieżącą wodą i gotuj przez około pięć minut z solą. Następnie wlej płyn, nie używaj go w żadnym wypadku. Ponownie wlej wodę do rondla i gotuj świnie przez pół godziny. Spuść wodę i powtórz procedurę ponownie. Na koniec dobrze umyj i wysusz grzyby.
w tej przetworzonej formie filcowe wieprzowiny można umieścić na dowolnych potrawach, w tym na domowych skrętach, sałatkach, sosach, zupach, gulaszach, zapiekankach, ciastach. Szczególnie smaczne są marynowane i solone grzyby.
w postaci gotowanej skład świń jest następujący: 30 kcal, BJU 3,7; 1,7; 1,1 odpowiednio. Grzyby te zawierają dużo kwasu teleforowego i atromentiny. Pierwszy to niebieski pigment, drugi to brązowy, a nawet o właściwościach antybiotykowych. Atromentin jest pochodną kwasu poliporowego, znanego ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.