kompot gruszkowy z całych gruszek na zimę
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
przygotowujemy gruszki, przycinamy łodygi, myjemy, wkładamy do rondla i napełniamy zimną wodą
podpalamy i czekamy, aż woda się zagotuje
gotuj gruszki przez 15 minut na średnim ogniu
przygotowujemy słoiki-sterylizujemy słoiki
gruszki wkładamy do słoików
przygotuj syrop: w bulionie, w którym gotowano gruszki, dodaj cukier i zagotuj, włóż kwas cytrynowy.
wlać syrop gruszkowy i zwinąć
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g