skład / składniki
metoda gotowania
1. Opłucz ryż zimną bieżącą wodą kilka razy, aż stanie się przezroczysty. Do tego dania możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu na podstawie indywidualnych preferencji smakowych. Następnie przenieś już umyty ryż do małego rondla i zalej czystą wodą. Posolić według własnych upodobań i podpalić. Na umiarkowanym ogniu gotuj ryż do miękkości lub do wchłonięcia całej wody.
2. Następnie przenieś ryż do szerszego naczynia, aby ostygł.
3. Sól mieloną rybę według własnych upodobań i dodaj trochę czarnego mielonego pieprzu. Wymieszać.
4. Obierz cebulę, opłucz i osusz. Następnie drobno posiekaj cebulę w kostkę. Na patelnię włożyć połowę kawałka masła i stopić. Następnie dodaj posiekaną cebulę na patelnię i smaż ją na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aż będzie lekko złota.
5. Ostudzić smażoną cebulę. A następnie dodaj go do mielonej ryby i dokładnie wymieszaj składniki.
6. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni Celsjusza.
7. Po schłodzeniu ryżu wbij do niego jedno jajko kurze i wymieszaj.
8. Przygotuj głębokie naczynie do pieczenia-szklane lub ceramiczne. Posmaruj spód i boki formy pozostałym kawałkiem masła. A następnie posyp połową porcji bułki tartej.
9. Ułóż warstwy naczynia. Połóż połowę porcji ryżu na dnie pierwszą warstwą. Dalej jest warstwa mielonej ryby. I znowu pozostała połowa gotowanego ryżu.
10. Ubij pozostałe jaja kurze z mlekiem ręczną trzepaczką, aż będą gładkie. I polej ryż tą mieszanką, równomiernie pokrywając go na całym obszarze. Następnie posyp pozostałą bułką tartą.
11. Umieść naczynie do pieczenia w piekarniku przez około godzinę.
udekoruj gotowe danie z ryżu i mielonej ryby listkami pietruszki i podawaj!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal / 100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mielona ryba - 69 kcal/100g