mielona ryba sklepowa jest najczęściej przygotowywana z najczęstszych rodzajów niedrogich ryb, takich jak mintaj, morszczuk, miętus, witlinek. Może obejmować okonia morskiego, ostroboka, dorsza, flądrę, rekina, terpug. W rzadkich przypadkach znacznik wskaże dokładny skład, z reguły producenci ograniczają się do listy kilku ryb. Dlatego w przypadku wątpliwości co do zakupionego produktu sensowne jest samodzielne wykonanie mięsa mielonego. Na szczęście nie jest to trudne.
Najczęściej mielona ryba znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
Produkt | liczba przepisów z kombinacją | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|---|
cebula | 6 | 41 | 1.4 | 0 | 10.4 |
bułka tarta | 5 | 347 | 16 | 1.2 | 70 |
jaja | 4 | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
jaja kurze | 3 | 80 | 12.7 | 10.9 | 0.3 |
masło | 3 | 734 | 0.5 | 82.5 | 0.8 |
w gotowym są już dodatki niezbędne do długiego przechowywania, sól, cukier, kwasy. Może to wpływać na smak produktu końcowego, ale tylko w najmniejszym stopniu. Chociaż nie oznacza to, że więcej, powiedzmy, soli nie będzie potrzebne - wszystko będzie musiało zostać wypróbowane podczas gotowania.
aby mięso mielone z ryby było gotowe na przykład do smażenia kotletów, jego skład musi zostać wzbogacony, aby był bardziej soczysty i delikatny. Śmietana, surowe starte ziemniaki, miękisz białego chleba zmiękczonego w mleku, smażona cebula - wszystko to przyczynia się do poprawy smaku i delikatności mięsa. Dopuszczalne jest również dodawanie do mięsa mielonego różnych warzyw, takich jak kapusta, marchewka, dynia. Lub mąki i zboża, takie jak pszenica, semolina, kukurydza.
do wiązania weź jajko kurze lub ten sam surowy ziemniak. Oba produkty można zastąpić łyżką skrobi. Możesz mieszać z mielonym tartym serem, twarogiem, kawałkami owoców, takimi jak jabłko lub gruszka.
wiele gospodyń domowych powie, że najlepsze kotlety uzyskuje się, gdy mieloną rybę miesza się z kurczakiem w stosunku 3:1.
podczas gotowania warto wziąć pod uwagę, że w porównaniu z mięsem mielona ryba jest bardziej wodnista. Ten problem można rozwiązać, dodając do niego bułkę tartą.