Sałatka jarzynowa z serem

doskonała sałatka warzywna ze świeżymi grzybami i serem. Specjalny smak sałatki nadaje połączenie pieczarek i sera. Oryginalny sos z oliwy z oliwek z czosnkiem doskonale harmonizuje ze wszystkimi składnikami sałatki.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 38 % 3 g
51 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

chcę zwrócić uwagę na prostą, szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną sałatkę warzywną z serem.


ser może być użyty w dowolny sposób. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj ser mozzarella (kulki) lub ser Grecki.
jeśli użyjesz pierwszego, sól będzie wymagać nieco więcej niż przy gotowaniu z greckiego sera, sam w sobie jest bardziej słony.


niewątpliwie sałatka będzie bardziej sycąca, jeśli zostanie ugotowana z sezonowych warzyw. Ale dzięki dressingowi sałatka będzie smaczna z warzywami kupionymi w sklepie.
dla jasności i piękna sałatki polecam wziąć pomidory w różnych kolorach.
grzyby sałatkowe nie będą poddawane obróbce cieplnej, więc lepiej jest używać świeżych, równych grzybów bez wgnieceń (białe lub brązowe będą działać równie dobrze).


liście sałaty można wziąć dowolne, w tym sałatę lodową, sałatę polną itp.


więc dokładnie umyj warzywa, grzyby i liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Pokrój arkusze na duże fragmenty lub oderwij ręce na kawałki o pożądanym rozmiarze.


pokrój pomidory na pół, ogórki w plasterki, paprykę i cebulę z piórami. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, ser w drobną kostkę.
przygotuj sos. Przełóż ząbek czosnku przez prasę. Wymieszaj olej, czosnek, szczyptę soli, ziele angielskie w małym pojemniku (możesz dodać trochę mielonego Chili).
polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby skrop sokiem z cytryny.


pokrój młode warzywa (pietruszkę, koperek lub bazylię) średniej wielkości i posyp sałatkę na wierzchu.
podawaj od razu.


taką sałatkę można zabrać ze sobą na zewnątrz lub na piknik. Pokrój wszystkie warzywa i ser, ułóż wszystko warstwami w pojemniku na żywność. Wlej sos do małego słoika.
w naturze dodaj sos do sałatki, wszystko dokładnie wymieszaj i ciesz się bogatym smakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy