skład / składniki
metoda gotowania
chcę zwrócić uwagę na prostą, szybką w przygotowaniu i bardzo smaczną sałatkę warzywną z serem.
ser może być użyty w dowolny sposób. Bardzo dobrze sprawdzi się tutaj ser mozzarella (kulki) lub ser Grecki.
jeśli użyjesz pierwszego, sól będzie wymagać nieco więcej niż przy gotowaniu z greckiego sera, sam w sobie jest bardziej słony.
niewątpliwie sałatka będzie bardziej sycąca, jeśli zostanie ugotowana z sezonowych warzyw. Ale dzięki dressingowi sałatka będzie smaczna z warzywami kupionymi w sklepie.
dla jasności i piękna sałatki polecam wziąć pomidory w różnych kolorach.
grzyby sałatkowe nie będą poddawane obróbce cieplnej, więc lepiej jest używać świeżych, równych grzybów bez wgnieceń (białe lub brązowe będą działać równie dobrze).
liście sałaty można wziąć dowolne, w tym sałatę lodową, sałatę polną itp.
więc dokładnie umyj warzywa, grzyby i liście sałaty i osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami. Pokrój arkusze na duże fragmenty lub oderwij ręce na kawałki o pożądanym rozmiarze.
pokrój pomidory na pół, ogórki w plasterki, paprykę i cebulę z piórami. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, ser w drobną kostkę.
przygotuj sos. Przełóż ząbek czosnku przez prasę. Wymieszaj olej, czosnek, szczyptę soli, ziele angielskie w małym pojemniku (możesz dodać trochę mielonego Chili).
polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby skrop sokiem z cytryny.
pokrój młode warzywa (pietruszkę, koperek lub bazylię) średniej wielkości i posyp sałatkę na wierzchu.
podawaj od razu.
taką sałatkę można zabrać ze sobą na zewnątrz lub na piknik. Pokrój wszystkie warzywa i ser, ułóż wszystko warstwami w pojemniku na żywność. Wlej sos do małego słoika.
w naturze dodaj sos do sałatki, wszystko dokładnie wymieszaj i ciesz się bogatym smakiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g