zupa puree z kurkami i dynią
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki. Mam kurki, możesz wziąć inne grzyby.
Krok 2:
Umyj i osusz Grzyby. W razie potrzeby odłóż kilka kawałków do smażenia, resztę pokrój.
Krok 3:
Obierz dynię i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem podgrzej olej roślinny i masło, dodaj cebulę i czosnek. Smażyć, aż cebula będzie przezroczysta. Dodaj grzyby i dynię, smaż, mieszając, 5-7 minut.
Krok 6:
Wlej wodę. Gotuj przez około 15 minut, aż dynia się ugotuje.
Krok 7:
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel warzywa na puree.
Krok 8:
Wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz. Wymieszać.
Krok 9:
W razie potrzeby udekoruj zupę smażonymi kurkami i ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g