skład / składniki
metoda gotowania
na początek przygotowujemy składniki:
- umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić grzyby na kawałki: małe można po prostu na pół, a duże na kilka części,
- obierz cebulę, a następnie drobno posiekaj,
- obieramy ząbki czosnku i przepuszczamy je przez prasę lub trzy na drobnej tarce,
- umyj rozmaryn i szpinak, osusz ręcznikiem, po czym drobno posiekaj rozmaryn i pozostaw szpinak w całości.
teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania samego dania:
1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu wraz z oliwą z oliwek. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego posiekaną cebulę, smaż mieszając przez kilka minut.
2. Na tym etapie dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, smaż przez około 5 minut na złoty kolor. W tym procesie dodaj łyżkę bulionu grzybowego.
3. Włóż pokrojone grzyby na patelnię, wlej sos sojowy, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Nie zapomnij okresowo ingerować w zawartość patelni.
4. Wlać pozostały bulion grzybowy, mleko, które można wziąć zarówno krowie, jak i roślinne, na przykład soję. Wymieszaj i natychmiast rozłóż makaron, wlej drożdże odżywcze (opcjonalnie), dodaj łyżkę musztardy Dijon. Zamykamy patelnię pokrywką, doprowadzamy zawartość do wrzenia.
5.Gdy ciecz się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Makaron gotujemy do "Al Dente" (8-10 minut), od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypalił. Jeśli nie chcesz, aby makaron był twardy, możesz gotować do miękkości (10-14 minut). W tej kwestii skupiamy się na naszym guście.
6. 2 minuty przed gotowaniem makaronu wlej płatki chili, sól, czarny pieprz, tymianek. Wlej makaron sokiem z cytryny, rozłóż całe liście szpinaku, wymieszaj i pozostaw do końca gotowania pod pokrywką.
podawaj danie na gorąco, układając na porcjach.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Rozmaryn - 131 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal / 100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g