Sałatka z fasoli z kolendrą

danie z niezwykłą kombinacją składników! Sałatka z fasoli z kolendrą to bardzo smaczne danie, które dzięki przyprawom nabiera wyjątkowego orientalnego smaku i apetycznego pikantnego aromatu. Ta sałatka jest idealna dla wegetarian i tych, którzy podążają za swoją figurą.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 42 % 10 g
141 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Otwórz puszkę fasoli w puszkach i spuść z niej nadmiar płynu. Wrzuć fasolę na sito i dodatkowo spłucz pod bieżącą wodą, a następnie pozwól wodzie spłynąć. Fasola do sałatki lepiej wybrać białą.

2. Opłucz ogórki i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobną kostkę.

3. Pomidory opłucz również pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie połóż na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki.

4. Dokładnie spłucz kolendrę pod bieżącą wodą, a następnie rozłóż na ręczniku, aby wyschła. Gdy kolendra wyschnie, połóż ją na desce i odetnij szorstkie łodygi i oderwij zepsute liście. Drobno posiekaj pozostałe warzywa ostrym nożem.

5. Obierz cebulę i spłucz. Drobno posiekaj w kostkę.

6. Wymieszaj wszystkie wcześniej przygotowane składniki w dużej misce - fasolę, ogórki, pomidory, cebulę i kolendrę.

7. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do osobnego pojemnika (jest zdrowsza i bardziej aromatyczna). Dodaj tam świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Sok z cytryny można w razie potrzeby zastąpić sokiem z limonki, w tym przypadku sałatka nabierze orientalnych nut. Połóż trochę musztardy ziarnistej Dijon. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj specjalną prasą lub zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli ząbek czosnku jest mały, możesz umieścić dwa ząbki. Dodaj przyprawę sumaka do pojemnika z dressingiem. Proszek ten wyróżnia się cierpkim, a nawet lekko ściągającym, lekko octowym smakiem i doskonale nadaje się do różnych sosów sałatkowych. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu ze sobą. Sól i pieprz według własnych upodobań.

8. Dopraw sałatkę przed podaniem i dobrze wymieszaj wszystkie jej składniki. Taką sałatkę można po prostu zjeść lub zawinąć w chleb pita lub pita.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Sumak - 298   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal / 100g

Podobne przepisy