skład / składniki
metoda gotowania
1. Otwórz puszkę fasoli w puszkach i spuść z niej nadmiar płynu. Wrzuć fasolę na sito i dodatkowo spłucz pod bieżącą wodą, a następnie pozwól wodzie spłynąć. Fasola do sałatki lepiej wybrać białą.
2. Opłucz ogórki i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój w drobną kostkę.
3. Pomidory opłucz również pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem papierowym. Następnie połóż na desce do krojenia i pokrój na małe kawałki.
4. Dokładnie spłucz kolendrę pod bieżącą wodą, a następnie rozłóż na ręczniku, aby wyschła. Gdy kolendra wyschnie, połóż ją na desce i odetnij szorstkie łodygi i oderwij zepsute liście. Drobno posiekaj pozostałe warzywa ostrym nożem.
5. Obierz cebulę i spłucz. Drobno posiekaj w kostkę.
6. Wymieszaj wszystkie wcześniej przygotowane składniki w dużej misce - fasolę, ogórki, pomidory, cebulę i kolendrę.
7. Przygotuj sos sałatkowy. Aby to zrobić, wlej oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia do osobnego pojemnika (jest zdrowsza i bardziej aromatyczna). Dodaj tam świeżo wyciśnięty sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Sok z cytryny można w razie potrzeby zastąpić sokiem z limonki, w tym przypadku sałatka nabierze orientalnych nut. Połóż trochę musztardy ziarnistej Dijon. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj specjalną prasą lub zetrzyj na drobnej tarce. Jeśli ząbek czosnku jest mały, możesz umieścić dwa ząbki. Dodaj przyprawę sumaka do pojemnika z dressingiem. Proszek ten wyróżnia się cierpkim, a nawet lekko ściągającym, lekko octowym smakiem i doskonale nadaje się do różnych sosów sałatkowych. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sosu ze sobą. Sól i pieprz według własnych upodobań.
8. Dopraw sałatkę przed podaniem i dobrze wymieszaj wszystkie jej składniki. Taką sałatkę można po prostu zjeść lub zawinąć w chleb pita lub pita.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Sumak - 298 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal / 100g