skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj morele, usuń nasiona, włóż do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na noc.
2. Po upływie określonego czasu stawiamy morele na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia , gotujemy przez pół godziny, podczas gotowania usuwamy piankę. Następnie usuwamy patelnię z ognia, zostawiamy do wieczora.
3. Wieczorem ponownie gotujemy morele, ale dłużej, około dwóch godzin. W tym procesie często mieszamy, aby masa się nie przypaliła. Po ugotowaniu określonej ilości czasu ponownie zostawiamy morele na noc.
4. Rano ponownie gotuj przez godzinę, wciąż często mieszając, aby uniknąć przypalenia, a następnie zmiel masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Gotujemy jednorodny dżem morelowy przez kolejne pół godziny.
5. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, rozłóż gorący dżem równą warstwą, pozostaw na noc. Możesz również przyspieszyć proces, susząc warstwę dżemu w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez godzinę.
6. Gdy dżem wyschnie, obficie posyp warstwę cukrem pudrem, zwiń w ciasną rolkę, pokrój na kawałki, zwiń każdy kawałek w cukier i rozłóż na półmisku.
7. Udekoruj marmoladę jąderkami pestek moreli, podawaj.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Pestki moreli - 519 kcal/100g