Irga Jam
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj syrop, w tym celu wlej cukier do rondla, wlej wodę, Wyślij do ognia, gotuj przez około 5 minut.
2. Umyj jagody irgi, włóż do rondla, zalej przygotowanym syropem, Wyślij do małego ognia. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.
3. Na tym etapie dodaj pozostały cukier, gotuj dżem przez kolejne pół godziny.
4. Masę jagodową układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, przykręcamy hermetycznie. 
możesz przechowywać dżem w spiżarni w mieszkaniu w mieście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Irga - 45 kcal/100g