Irga dżem

Słodkie puste miejsca nigdy nie będą zbędne! Dżem irgi okazuje się bardzo smaczny i pachnący. Aby jagody były dobrze ugotowane, dodaje się dodatkową porcję cukru, a patelni podczas gotowania nie można przykryć pokrywką. Dżem może być używany jako nadzienie do ciast, rozprowadzany na chlebie lub po prostu spożywany z herbatą.
Anna ŚwiatowskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
201 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Przygotuj syrop, w tym celu wlej cukier do rondla, wlej wodę, Wyślij do ognia, gotuj przez około 5 minut.

2. Umyj jagody irgi, włóż do rondla, zalej przygotowanym syropem, Wyślij do małego ognia. Gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia.

3. Na tym etapie dodaj pozostały cukier, gotuj dżem przez kolejne pół godziny.

4. Masę jagodową układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, przykręcamy hermetycznie. 

możesz przechowywać dżem w spiżarni w mieszkaniu w mieście.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Irga - 45   kcal/100g

Podobne przepisy