galaretka z czarnego bzu

galaretka jagodowa na zimę-nigdy nie jest smaczniejsza! Galaretka z czarnego bzu jest bardzo łatwa do zrobienia w domu. Pektyna działa jak zagęszczacz w przepisie, a olej jest dodawany w celu utrzymania wysokiej temperatury wrzenia.
nadiniAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
179 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Ostrożnie umyj Czarny Bez, jeśli w niektórych miejscach pozostały gałązki, należy je odciąć.

2. Rozłóż Czarny Bez na patelni, zmiażdż jagody tłuczkiem, Wyślij do małego ognia, zagotuj, a następnie gotuj przez 10 minut i zdejmij z ognia.

3. Rozłóż gazę złożoną w dwóch warstwach na drobnym sicie, wytrzyj masę czarnego bzu, aby uzyskać czysty sok. Na tę ilość składników potrzebujesz nie więcej niż 600 ml soku.

4. Wlej & amp;nbsp; sok z czarnego bzu do rondla, tutaj wlej sok z cytryny, dodaj pektynę. Wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia.

5. Następnie dodajemy cukier i masło, czekamy, aż masa ponownie się zagotuje, trzymamy w ogniu dokładnie 2 minuty, po czym układamy w sterylnych słoikach, hermetycznie zwijamy.

słodkiej zimy dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g
  • Pektyna - 336   kcal/100g

Podobne przepisy