Likier z czarnego bzu

pyszny i słodki napój chmielowy według szybkiego przepisu. Likier z czarnego bzu okazuje się bardzo smaczny, pachnący, piękny. Napój jest idealny na świąteczną ucztę i na pewno zbierze maksimum komplementów od zaskoczonych i zadowolonych gości. Zaletą napoju jest to, że gotuje się go bardzo szybko i jest przechowywany przez długi czas w zwykłym mieszkaniu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
139 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Jagody sortujemy i myjemy, nie można ich usunąć z gałązek.

2. Przenieś czyste jagody do dużego rondla, zalej wodą i podpal. Po ugotowaniu gotuj przez 1 godzinę.

3. Filtrujemy płyn, przecieramy jagody przez sito, staramy się podnieść maksymalny sok.

4. Powstały bulion ponownie podpalamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy cukier i wlewamy ekstrakt migdałowy.

5. Wlej wódkę, zdejmij z ognia.

6. Butelkujemy alkohol.

w zasadzie jest już gotowy do użycia, ale możesz odstawić go na co najmniej kilka dni.

przechowuj alkohol w temperaturze pokojowej.

Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czarny Bez - 73   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy