galaretka z mrożonych truskawek
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Wyjmujemy mrożone truskawki z zamrażarki. Wkładamy je do rondla i wlewamy 800 ml.woda. Nie ma potrzeby wstępnego rozmrażania jagód.
2. Wkładamy patelnię do ognia, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy cukier do własnych upodobań. Po ugotowaniu gotujemy jagody przez kolejne 5 minut, w tym czasie napój nabierze jasnego koloru i oszałamiającego aromatu truskawkowego.
3. Wlej skrobię do naczynia i wlej zimną wodę, dobrze wymieszaj trzepaczką.
4. Wlej rozcieńczoną mieszaninę skrobi do rondla z galaretką, wymieszaj, nie doprowadzaj do wrzenia, gotuj na małym ogniu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, usuń patelnię z ognia. Pozwól mu trochę ostygnąć i poczęstuj się niesamowitym napojem Truskawkowym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g