Klasyczna lasagne w powolnej kuchence

Naucz się gotować pyszne włoskie danie w powolnej kuchence! Lasagne uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, ale nie bez powodu, ponieważ danie jest naprawdę bardzo smaczne. Moim zdaniem gotowanie lasagne w powolnej kuchence jest znacznie szybsze i łatwiejsze, ponieważ wypróbowałem wszystkie możliwe opcje)) dzielę się moim Super przepisem, koniecznie spróbuj!
ChoinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 37 % 16 g
węglowodany 47 % 20 g
255 kcal
IG: 11 / 84 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

1. Umyj pomidory, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na powierzchni owocu, zalej wrzącą wodą, usuń skórę. W misce blendera rozprowadzamy koncentrat pomidorowy i obrane pomidory, siekamy do uzyskania gładkości.

2. Wybieramy program "Multipovar", ustawiamy żądaną temperaturę na 160 stopni, wlewamy olej do miski multicookera i rozprowadzamy mięso mielone, smażymy przez 5 minut, po czym dodajemy włoskie zioła, sól i pieprz, gotujemy kolejne 5 minut.

3. Bez zmiany wcześniej wybranego programu, w misce multicookera rozpuść masło, wlej mąkę, gotuj przez około 1 minutę, a następnie przy ciągłym mieszaniu wlej mleko, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz, kontynuuj gotowanie sosu przez 10 minut, a następnie wlej go do osobnego pojemnika.

4. Zbierz lasagne: posmaruj miskę multicookera oliwą z oliwek, wlej trochę białego sosu beszamelowego i sosu mięsnego Bolognese na dno, a następnie rozłóż arkusze lasagne, przykryj je warstwą Bolognese, posyp wstępnie startym serem i posmaruj sosem beszamelowym. W ten sposób zbieramy całą lasagne, rozprowadzamy pozostały biały sos na wierzchu i posypujemy startym serem. Lasagne gotujemy przez 25 minut bez zmiany wcześniej wybranego trybu i temperatury.

po sygnale dźwiękowym możesz wezwać wszystkich do stołu)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy