skład / składniki
metoda gotowania
obierz cebulę, pokrój w kostkę. Obierz korzeń pietruszki, obierz również czosnek, drobno posiekaj. Ostra papryka jest oczyszczona z nasion, posiekana nożem. Myjemy cukinię, obieramy i kroimy w kostkę. Obierz marchewki, umyj, pokrój w kostkę. Brokuły myjemy, oddzielamy kwiatostany, siekamy je za pomocą robota kuchennego (nawiasem mówiąc, jeśli jest potrzebna dysza, możesz za jej pomocą pokroić warzywa w kostkę). Paprykę oczyszczamy ze strąków nasion i przegród, myjemy, kroimy w kostkę. Umyj pomidory, pokrój w plasterki.
na oliwie z oliwek podsmaż cebulę i czosnek, następnie dodaj paprykę, marchewkę, korzeń pietruszki, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a następnie rozłóż cukinię i brokuły, gotuj na małym ogniu i pod zamkniętą pokrywką przez 5 minut, dopiero potem dodaj pomidory i paprykę, sól i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut.
rozłóż masło na małym rondlu, rozpuść je na ogniu, a następnie wlej mąkę i wymieszaj. Wlej mleko do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Ponownie wysyłamy patelnię do ognia, doprowadzamy sos do wrzenia, dodajemy sól i gałkę muszkatołową. Gotowy sos beszamelowy rozcieńcza się bulionem (można uprawiać warzywa lub grzyby).
w naczyniu do pieczenia rozprowadzamy trochę białego sosu, kładziemy na nim warstwę arkuszy lasagne (na odwrocie opakowania wskazano,czy arkusze muszą być wstępnie ugotowane, nie wymagały wstępnej obróbki), a następnie warstwę gulaszu warzywnego, który polewamy białym sosem beszamelowym. Zetrzyj ser, posyp nim lasagne. W ten sposób powtarzamy warstwy, aż skończą się komponenty (w moim formularzu są 4 warstwy). Posmaruj wierzch sosem beszamelowym i posyp pozostałym startym serem, przykryj powierzchnię folią.
wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 35 minut, następnie usuwamy folię, dekorujemy pomidorami i pieczemy przez kolejne 10 minut. Przed podaniem posyp lasagne posiekanym koperkiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 & nbsp; kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 & nbsp; kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 & nbsp; kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 & nbsp; kcal/100g
- Cukinia - 23 & nbsp; kcal/100g
- Papryka słodka - 27 & nbsp; kcal/100g
- Marchew - 33 & nbsp; kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 & nbsp; kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 & nbsp; kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 & nbsp; kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 & nbsp; kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 & nbsp; kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 & nbsp; kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 & nbsp; kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 & nbsp; kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 & nbsp; kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 & nbsp; kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 & nbsp; kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 & nbsp; kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 & nbsp; kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 & nbsp; kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 & nbsp; kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 & nbsp; kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 & nbsp; kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 & nbsp; kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 & nbsp; kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 & nbsp; kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 & nbsp; kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 & nbsp; kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 & nbsp; kcal/100g
- Ser biały - 100 & nbsp; kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 & nbsp; kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 & nbsp; kcal/100g
- Kowieński ser - 355 & nbsp; kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 & nbsp; kcal/100g
- Ser Limburger - 327 & nbsp; kcal/100g
- Ser Litewski - 250 & nbsp; kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 & nbsp; kcal/100g
- Gruyere ser - 396 & nbsp; kcal/100g
- Czosnek - 143 & nbsp; kcal/100g
- Brokuły - 33 & nbsp; kcal/100g
- Koperek - 38 & nbsp; kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 & nbsp; kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 & nbsp; kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 & nbsp; kcal/100g
- Mąka - 325 & nbsp; kcal/100g
- Masło 82% - 734 & nbsp; kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g