dżem z aronii z pomarańczą

fantazyjny deser na herbatę! Koniecznie ugotuj! Dzielę się przepisem na bardzo smaczny dżem z aronii z dodatkiem cytrusów. Ten dżem będzie doskonałym dodatkiem do herbaty, doda pikanterii domowym ciastom. Spróbuj!
lasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 50 g
200 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 10 min

1. Posortuj jagody jarzębiny, usuń wszystkie gałązki, które mogły dostać się podczas zbierania jagód.

2. Pomarańcze i cytrynę umyj również szczotką w gorącej wodzie.

3. Odetnij miejsca łodyg w owocach cytrusowych, pokrój je na kawałki, usuń nasiona.

4. Za pomocą blendera zmiel przygotowane kawałki pomarańczy i cytryny.

5. Umieść masę cytrusową i jagody jarzębiny w wygodnej emaliowanej misce, przykryj cukrem i wyślij do ognia.

6. Doprowadzić masę jagodowo-cytrusową do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut.

7. Rozłóż dżem w czystych, suchych słoikach, poczekaj, aż ostygnie, a następnie zamknij pokrywkami (lepiej nie zamykać gorącego, aby na pokrywie nie utworzyła się kondensacja).

cóż, gotowe! Piękny pachnący dżem zachwyci cię swoim smakiem podczas zimowego mrozu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy