skład / składniki
metoda gotowania
1. Posortuj jagody jarzębiny, usuń wszystkie gałązki, które mogły dostać się podczas zbierania jagód.
2. Pomarańcze i cytrynę umyj również szczotką w gorącej wodzie.
3. Odetnij miejsca łodyg w owocach cytrusowych, pokrój je na kawałki, usuń nasiona.
4. Za pomocą blendera zmiel przygotowane kawałki pomarańczy i cytryny.
5. Umieść masę cytrusową i jagody jarzębiny w wygodnej emaliowanej misce, przykryj cukrem i wyślij do ognia.
6. Doprowadzić masę jagodowo-cytrusową do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut.
7. Rozłóż dżem w czystych, suchych słoikach, poczekaj, aż ostygnie, a następnie zamknij pokrywkami (lepiej nie zamykać gorącego, aby na pokrywie nie utworzyła się kondensacja).
cóż, gotowe! Piękny pachnący dżem zachwyci cię swoim smakiem podczas zimowego mrozu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g