skład / składniki
metoda gotowania
1. Wybierz arbuza na dżem, nie powinien być zepsuty, pobity, przespany.
2. Oddziel miąższ od skórki, wybierz wszystkie nasiona, pokrój miąższ w kostkę.
3. Włóż przygotowane kostki do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na kilka godzin, aby arbuz wypuścił sok.
4. Teraz wyślij patelnię do ognia, wymieszaj zawartość, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj arbuza przez 15 minut. Następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na godzinę. Powtórz tę samą procedurę trzy razy, ostatni raz 5 minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj.
5. Rozłóż gorący dżem na wstępnie wysterylizowanych, suchych słoikach i zakręć blaszanymi pokrywkami.
6. Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a mianowicie na 24 godziny. Następnie dżem można przenieść do stałego miejsca przechowywania w piwnicy.
słodkiej herbaty w zimowe mroźne dni!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g