dżem z arbuza z miąższu

pachnący dżem arbuzowy dla Twojej rodziny! Przygotowuję dżem z arbuza drugi rok z rzędu. Wszystkim domownikom bardzo się podoba - jemy go przede wszystkim. Bardzo smaczne z herbatą, nastrój podnosi z hukiem)spróbuj!
LesiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
210 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 5 h 10 min

1. Wybierz arbuza na dżem, nie powinien być zepsuty, pobity, przespany.

2. Oddziel miąższ od skórki, wybierz wszystkie nasiona, pokrój miąższ w kostkę.

3. Włóż przygotowane kostki do rondla, przykryj cukrem, pozostaw na kilka godzin, aby arbuz wypuścił sok.

4. Teraz wyślij patelnię do ognia, wymieszaj zawartość, zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj arbuza przez 15 minut. Następnie wyłącz gaz, przykryj garnek pokrywką i pozostaw na godzinę. Powtórz tę samą procedurę trzy razy, ostatni raz 5 minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj.

5. Rozłóż gorący dżem na wstępnie wysterylizowanych, suchych słoikach i zakręć blaszanymi pokrywkami.

6. Odwróć półfabrykaty do góry nogami, zawiń w ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a mianowicie na 24 godziny. Następnie dżem można przenieść do stałego miejsca przechowywania w piwnicy.

słodkiej herbaty w zimowe mroźne dni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy