kremowy sos z grzybami do dania mięsnego
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Pieczarki myjemy i układamy na ręczniku papierowym i trochę je suszymy. Następnie pokrój na pół i posiekaj na cienkie plasterki.
2. Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj, aby nie czuła się w sosie.
3. Na patelni roztop masło i lekko usmaż cebulę i dodaj do niej grzyby, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje. Dodaj mąkę i smaż przez kilka minut.
4. Wlać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a nasz sos jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g