kremowy sos grzybowy do dania mięsnego

SOS zamienia codzienny stół w świąteczny! Sos grzybowy jest lekki, aromatyczny o bogatym smaku. Idealny do makaronu, ryżu lub po prostu gotowanych ziemniaków. Ten sos z przyjemną kwaskowatością orzeźwia i nadaje potrawie nowy smak.
stefaniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 38 % 8 g
129 kcal
IG: 38 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Pieczarki myjemy i układamy na ręczniku papierowym i trochę je suszymy. Następnie pokrój na pół i posiekaj na cienkie plasterki.

2. Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj, aby nie czuła się w sosie.

3. Na patelni roztop masło i lekko usmaż cebulę i dodaj do niej grzyby, gotuj na wolnym ogniu, aż płyn wyparuje. Dodaj mąkę i smaż przez kilka minut.

4. Wlać śmietanę, sól i pieprz do smaku. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, a nasz sos jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy