puree z groszku w szybkowarze

delikatne puree z groszku w szybkowarze-szybkie i smaczne! Wraz z pojawieniem się szybkowaru życie w kuchni stało się znacznie przyjemniejsze) jednym z dań, które okazuje się bardzo smaczne, delikatne, bogate, jest puree z grochu. Mąż po prostu go uwielbia! Spróbuj gotować, nie pożałujesz!
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 57 % 16 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

napełnij groszek wodą, umyj. Powtórz procedurę kilka razy, aż miot wypłynie, a woda stanie się tak mętna jak na początku.

wlej olej roślinny do miski szybkowaru, włóż groszek, wlej sól. Napełnij zawartość gorącą wodą.

przykryj szczelnie pokrywką i uruchom program "duszenie / rośliny strączkowe", ustaw czas gotowania na jedną godzinę.

na koniec dodaj masło do puree, wymieszaj. (Nie daj się zastraszyć płynną konsystencją, pozwól puree lekko ostygnąć i znacznie zgęstnieje).

podawaj z sosem mięsnym, z kotletami, z sałatką, z gotowanym kurczakiem lub wędzonym, w każdym razie będzie bardzo smaczny)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy