skład / składniki
metoda gotowania
więc:
- wybierz pojemnik do gotowania, powinien być emaliowany;
- odetnij kolorową część ze skórek arbuza (potrzebujesz tylko białej warstwy między skórką a miąższem), pokrój je w kostkę;
- przygotowaną skórkę zasypiamy cukrem i wysyłamy do pieca, doprowadzamy do wrzenia, usuwamy z ognia i pozostawiamy dokładnie na jeden dzień;
- po odpowiednim czasie ponownie zagotuj dżem i pozostaw na 12 godzin (nie ma potrzeby gotowania, tylko zagotuj i to wszystko);
- po raz trzeci zagotuj dżem, zetrzyj skórkę pomarańczową (wcześniej umyj owoce), wyciśnij sok pomarańczowy i gotuj przez 5 minut, a następnie ułóż pachnący dżem w suchych sterylnych słoikach (nie zapomnij zostawić go na próbę).
gdy dżem ostygnie do temperatury pokojowej, możesz go przenieść do przechowywania w piwnicy.
udanych eksperymentów kulinarnych dla Ciebie i Wszystkiego najlepszego)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Skórki arbuza - 18 kcal/100g