skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić galaretkę z rokitnika na zimę bez gotowania? Aby to zrobić, potrzebujesz tylko dwóch składników-cukru i samych jagód rokitnika. Oddziel rokitnik od gałęzi. Wygodnie jest to zrobić nożyczkami, odcinając jagody natychmiast do miski. Usuń liście i inne zanieczyszczenia.
Krok 2:
Następnie dobrze opłucz jagody rokitnika i wrzuć do durszlaka, aby cała nadmiar wody z nich pochodziła. Jeśli na niektórych jagodach pozostaną małe gałązki-w porządku, później wszystko się odcedzi. Jagody można wylać na ręcznik i wysuszyć.
Krok 3:
Suche jagody należy zmiażdżyć. W przypadku dużych objętości wygodnie jest używać sokowirówki. W małych możesz wziąć siekacz, maszynkę do mięsa lub blender zanurzeniowy. Zmiel jagody w dowolny dogodny sposób.
Krok 4:
Przecedź całą masę rokitnika przez kilka warstw gazy. Na początku sok dobrze kapie, a następnie zbierz gazę w supeł i bardzo ostrożnie wyciśnij. Niech przejdzie przez gazę i miąższ rokitnika. Najważniejsze jest to, że nie ma kości i skór. Po dokładnym wyciśnięciu pozostanie bardzo mało ciasta.
Krok 5:
Ale maksymalna ilość soku z miąższem zostanie wyciśnięta.
Krok 6:
Wlej cukier do soku i pozostaw na 5-7 godzin. Okresowo sok z cukrem należy mieszać. Ilość cukru można nieco zmienić w jednym lub drugim kierunku. Jeśli dodasz więcej cukru, rozpuści się dłużej, ale masa będzie grubsza. Rokitnik zawiera naturalny zagęszczacz-pektynę, więc masa sama się zagęści.
Krok 7:
Zalej słoiki i pokrywki wrzącą wodą. Napełnij słoiki rokitnikiem, zamknij pokrywki i przechowuj w lodówce. Gotowa galaretka z rokitnika będzie oczywiście różnić się od kupionej w sklepie galaretki. Będzie bardziej przypominał konfiturę. Ale jego zalety będą niezaprzeczalne, ponieważ jagody nie zostały poddane obróbce cieplnej i zachowały maksimum witamin. Miłego zimowego poczęstunku!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g