dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym ta jagoda słusznie przyciągnęła uwagę człowieka.
dania z rokitnika
szeroko rozpowszechnione w gotowaniu. Z niego zwykle gotujemy w domu
kompoty
i sok z rokitnika.
Powidło
, galaretka, dżem z rokitnika i marmolada mogą służyć jako pyszne desery.
aby przygotować rokitnik na przyszłość, wyciera się go cukrem lub zamraża. W takim przypadku wszystkie zawarte w nim witaminy mogą trwać nawet rok. Jagody rokitnika można również suszyć. Suszone jagody rokitnika wlewa się do worków i przechowuje w dobrze wentylowanych pomieszczeniach.
z liści drzewa rokitnika są przepisy na zdrowe napoje. Ze względu na swój smak liście mogą z powodzeniem zastąpić koperek lub pietruszkę.
owoce rokitnika mają bardzo kwaśny smak. Jagody rokitnika nie są pozbawione kwasów organicznych, pektyn i garbników. Różnią się od innych jagód obfitością tłustego oleju. Rokitnik zajmuje również jedno z pierwszych miejsc pod względem liczby znalezionych w nim pierwiastków śladowych. Skład chemiczny nasion, liści i gałęzi tego drzewa jest nie mniej bogaty i zróżnicowany.
do celów leczniczych użyj miąższu owoców i soku. Jest to jeden z najlepszych środków na przeziębienia i beri-beri. Rokitnik leczy reumatyzm i guzy.
olej z rokitnika ma właściwości lecznicze na oparzenia, egzemy i inne rany różnego pochodzenia. Co więcej, w każdym przypadku ma działanie uspokajające i łagodzi ból i stany zapalne. W leczeniu chorób żołądka i dwunastnicy, a także nadciśnienia, cukrzycy, chorób krwi, olej z rokitnika przyjmuje się w kroplach, dodając do
mleko
lub na kromce chleba przed jedzeniem.
46 kcal
30 minutes
Pyszny i zdrowy napój na mroźne zimowe dni! Kompot z jabłek i rokitnika zachwyci
277 kcal
13 hours40 minutes
Rozpieszczaj dzieci pysznymi! Naturalne i przydatne!
59 kcal
10 minutes
Lekki, pożywny, dla całej rodziny, najsmaczniejszy! Koktajl owocowy to nie tylko
Powiązane i dodatkowe kategorie: