galaretka z buraków i rokitnika

bardzo smaczny i zdrowy napój z pewnością spodoba się dzieciom!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
12 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min
Kisiel to tradycyjne rosyjskie danie deserowe. Przepisy kulinarne galaretki są znane od czasów starożytnych. Przygotowywano je jako samodzielne danie lub spożywano jako dodatek do potraw, takich jak zapiekanka i owsianka. Galaretkę gotuje się ze świeżych lub suszonych jagód, owoców z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Proponuję przygotować galaretkę jagodowo-warzywną, która nie tylko szybko się gotuje, ale jest bardzo zdrowym i smacznym napojem. Świeży rokitnik (można wziąć puree z cukrem) zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Trzy surowe buraki na drobnej tarce, dodaj pół szklanki wody i wyciśnij do Gazy. Możesz to ułatwić, przepuszczając buraki przez sokowirówkę. Powstały sok dodajemy do gotowanego rokitnika i gotujemy przez kilka minut. Skrobię rozcieńcza się w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewa do wrzącego wywaru. Musisz bardzo szybko przeszkadzać. Po kilku minutach galaretka z rokitnika i buraków jest gotowa. Wiele dzieci nie lubi galaretki z powodu nieprzyjemnego filmu, który tworzy się na jej powierzchni. Aby tego uniknąć, lekko posyp jeszcze gorącą galaretkę granulowanym cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy