galaretka z buraków i rokitnika
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
Kisiel to tradycyjne rosyjskie danie deserowe. Przepisy kulinarne galaretki są znane od czasów starożytnych. Przygotowywano je jako samodzielne danie lub spożywano jako dodatek do potraw, takich jak zapiekanka i owsianka. Galaretkę gotuje się ze świeżych lub suszonych jagód, owoców z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Proponuję przygotować galaretkę jagodowo-warzywną, która nie tylko szybko się gotuje, ale jest bardzo zdrowym i smacznym napojem. Świeży rokitnik (można wziąć puree z cukrem) zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Trzy surowe buraki na drobnej tarce, dodaj pół szklanki wody i wyciśnij do Gazy. Możesz to ułatwić, przepuszczając buraki przez sokowirówkę. Powstały sok dodajemy do gotowanego rokitnika i gotujemy przez kilka minut. Skrobię rozcieńcza się w niewielkiej ilości zimnej wody i wlewa do wrzącego wywaru. Musisz bardzo szybko przeszkadzać. Po kilku minutach galaretka z rokitnika i buraków jest gotowa. Wiele dzieci nie lubi galaretki z powodu nieprzyjemnego filmu, który tworzy się na jej powierzchni. Aby tego uniknąć, lekko posyp jeszcze gorącą galaretkę granulowanym cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g

