ciasta burzliwa Fantazja

rozpieszczaj dzieci pysznymi! Naturalne i przydatne! Radzę spróbować, robi się to szybko (jeśli galaretka jest przygotowana z wyprzedzeniem, tak jak ja), ale okazuje się spektakularny i smaczny! Mus wychodzi delikatny kremowo-czekoladowy, dosłownie rozpływający się w ustach. Ciasta burzowa Fantazja są bardzo smaczne.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 35 % 16 g
węglowodany 52 % 24 g
277 kcal
IG: 13 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 40 min

galaretka z rokitnika robimy z wyprzedzeniem.

napełnij żelatynę wodą. Kiedy pęcznieje, topi się w łaźni wodnej.

sok z rokitnika jest podgrzewany, ale nie gotowany. Dodaj do niego żelatynę i wymieszaj.

wlej powstałą mieszaninę do naczyń, aby uzyskać warstwę o wysokości 0,5-1 cm na dole, włóż do lodówki, aby zamarzła (może być na noc).

confit z wiciokrzewu jest również lepszy do zrobienia z wyprzedzeniem.

napełnij żelatynę wodą. Kiedy pęcznieje, topi się w łaźni wodnej.

ubij jagody wiciokrzewu w blenderze, przenieś do rondla i zagotuj. Wlej cukier, gotuj na małym ogniu przez dwie lub trzy minuty. Dodaj żelatynę.

układamy Confit w formie cienką warstwą, pozostawiamy na noc w lodówce.

przygotuj bazę czekolady: rozbij czekoladę na małe kawałki, rozpuść w łaźni wodnej i nałóż na nią masło.

pokrywamy silikonowe formy czekoladą (używamy silikonowego pędzla). Kładziemy formy na blasze do pieczenia i wkładamy do lodówki. Możesz to zrobić dwa razy, aby warstwa czekolady była gęstsza.

Robienie musu. Wlej żelatynę do wody. Kiedy pęcznieje, topi się w łaźni wodnej.

żółtka z cukrem włożyć do rondla, ubić trzepaczką, następnie włożyć do łaźni wodnej i ubijać, aż masa stanie się jasna i zwiększy się dwa razy.

rozpuszczamy żelatynę w żółtkach, ubijając mikserem, wlewamy skondensowane mleko i rozpuszczoną wcześniej białą czekoladę.

ubij zimną śmietanę na szczyty. Delikatnie wymieszaj je z żółtkami. Tutaj wlej syrop jagodowy, wymieszaj, aż będzie gładki.

włóż miskę musu do lodówki na pół godziny. Następnie układamy go w czekoladowych koszach.

zrób dekorację: galaretkę z rokitnika kroimy w kostkę i przechowujemy w lodówce do czasu użycia.

zbieranie ciast burzliwa Fantazja: 


sześć ciastek z galaretką z rokitnika.

wyjmujemy kosze czekoladowe z foremek. Ubij mus trzepaczką. Galaretkę z rokitnika kroimy w koła o średnicy mniejszej niż dno kosza. Wysokość galaretki wynosi 0,5 - 1 cm, galaretkę kładziemy na dnie formy, aby między koszem czekoladowym a galaretką wyszła szczelina. Wypełnij tę szczelinę musem z torby cukierniczej lub strzykawki. Następnie napełnij cały kosz czekoladowy musem. Wstawiamy ciasta do lodówki, aż zamarzną na trzy do czterech godzin.

sześć ciastek confit z wiciokrzewu.

napełnij worek cukierniczy confit. Sadzimy go na dnie formy z kółkami o średnicy mniejszej niż kosz czekoladowy. Wysokość powinna wynosić 1 cm między czekoladą a formą powinna być szczelina, wypełniamy ją musem. Napełnij kosze musem i włóż do lodówki na 3-4 godziny.

przed podaniem ciast dekorujemy je kostkami galaretki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Syrop żurawinowy - 26   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy