ciasto welurowe z marmoladą z rokitnika

Przygotowanie karmelowego ciasta welurowego z rokitnikiem! Dla tych, którzy chcą spróbować nowego smaku!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 45 % 22 g
węglowodany 47 % 23 g
330 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc najpierw robimy marmoladę z rokitnika. Miałem ją zamrożoną.Rokitnik topi się, wkłada do gotowania w rondlu, dodaje cukier. Gotuj przez 2-3 minuty. następnie przebijamy blenderem i przecedzamy przez sito. Mam 200ml przetartego .

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać wodą wcześniej, miałem arkusz. Teraz wyciśnij go i włóż do gorącego rokitnika. Odstaw trochę i wlej do formy. Mam kształt przyszłego ciasta z bokami 18 cm. Dno można przykryć folią, aby łatwiej było go zdobyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie biszkoptu. Ubij jajko z cukrem na pianę. Dodaj zmielone migdały i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszaj, wlej do formy 20 cm i piecz przez 15 minut w 170gr. Wyjmujemy gotowy, pozwalamy mu ostygnąć, a następnie wycinamy kwadrat o bokach około 16 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciągamy go i na razie odkładamy na bok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie karmelu. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Cukier rozpuść w rondlu z grubym dnem. Wlej delikatnie gorącą śmietanę, wymieszaj w tym samym czasie, masa mocno się zagotuje, nie można długo usunąć z pieca, ale jednocześnie mieszaj na stałe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj olej jeszcze raz dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i wyjmij z pieca. Odcedzimy ją. Przykryj folią w kontakcie i pozwól jej ostygnąć.W przypadku musu odmierz 140 g karmelu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Więc zacznijmy robić mus. Mieszamy żółtka ze skrobią i mlekiem, podpalamy, mieszając krem, aż zgęstnieje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj karmel, żelatynę do gotowego, zalej go wcześniej wodą, wymieszaj wszystko i włóż masło. Możesz ubić mikserem. Niech masa ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę. I dodaj do naszego musu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Marmoladę wyjmujemy z zamrażarki, wyjmujemy z formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bierzemy naszą formę. Na dole kładziemy folię bąbelkową. Myślę, że zrozumiałeś, o jakim filmie mówię. Ten film jest często umieszczany w opakowaniach. Wlej na nią połowę naszego musu. Jeśli nadal masz płyn, włóż go do zamrażarki na 2 minuty. Następnie kładziemy naszą marmoladę. Należy go lekko przyciąć do naszego kształtu. I wlej więcej musu na wierzch. Ale zostawiamy miejsce na biszkopt.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I połóż biszkopt na wierzchu, wciśnij go, aby lekko krem pojawił się na krawędziach. Wkładamy go do zamrażarki na noc.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rano zdejmujemy formularz. Będziemy go mieć. Jeszcze trochę nalałem musu do innych kształtów. Możesz to zrobić i zostawić w ten sposób.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto welurowe. Możesz użyć weluru w sprayu. Lub zrób to sam. Na welur bierzemy w równych proporcjach masło kakaowe(50 g) i ciemną czekoladę (50 g). Topimy wszystko po kolei . Następnie wymieszaj . Potrzebujemy temperatury roboczej 40-45 stopni. Teraz welurujemy ciasto.Ciasto na welur musi być zimne, z zamrażarki. Stawiamy go na stojaku, najlepiej do tego używamy dużego pudełka kartonowego. I welurowym pistoletem natryskowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj dalej według własnych upodobań. Miałem już gotowy lukier i zrobiłem krople z torby kulinarnej. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy