skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Więc najpierw robimy marmoladę z rokitnika. Miałem ją zamrożoną.Rokitnik topi się, wkłada do gotowania w rondlu, dodaje cukier. Gotuj przez 2-3 minuty. następnie przebijamy blenderem i przecedzamy przez sito. Mam 200ml przetartego .
Krok 2:
Żelatynę zalać wodą wcześniej, miałem arkusz. Teraz wyciśnij go i włóż do gorącego rokitnika. Odstaw trochę i wlej do formy. Mam kształt przyszłego ciasta z bokami 18 cm. Dno można przykryć folią, aby łatwiej było go zdobyć.
Krok 3:
Robienie biszkoptu. Ubij jajko z cukrem na pianę. Dodaj zmielone migdały i mąkę. Wszystko delikatnie wymieszaj, wlej do formy 20 cm i piecz przez 15 minut w 170gr. Wyjmujemy gotowy, pozwalamy mu ostygnąć, a następnie wycinamy kwadrat o bokach około 16 cm.
Krok 4:
Wyciągamy go i na razie odkładamy na bok.
Krok 5:
Robienie karmelu. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Cukier rozpuść w rondlu z grubym dnem. Wlej delikatnie gorącą śmietanę, wymieszaj w tym samym czasie, masa mocno się zagotuje, nie można długo usunąć z pieca, ale jednocześnie mieszaj na stałe.
Krok 6:
Dodaj olej jeszcze raz dobrze wymieszaj, gotuj przez 2 minuty i wyjmij z pieca. Odcedzimy ją. Przykryj folią w kontakcie i pozwól jej ostygnąć.W przypadku musu odmierz 140 g karmelu.
Krok 7:
Więc zacznijmy robić mus. Mieszamy żółtka ze skrobią i mlekiem, podpalamy, mieszając krem, aż zgęstnieje.
Krok 8:
Dodaj karmel, żelatynę do gotowego, zalej go wcześniej wodą, wymieszaj wszystko i włóż masło. Możesz ubić mikserem. Niech masa ostygnie.
Krok 9:
Ubij śmietanę. I dodaj do naszego musu.
Krok 10:
Marmoladę wyjmujemy z zamrażarki, wyjmujemy z formy.
Krok 11:
Bierzemy naszą formę. Na dole kładziemy folię bąbelkową. Myślę, że zrozumiałeś, o jakim filmie mówię. Ten film jest często umieszczany w opakowaniach. Wlej na nią połowę naszego musu. Jeśli nadal masz płyn, włóż go do zamrażarki na 2 minuty. Następnie kładziemy naszą marmoladę. Należy go lekko przyciąć do naszego kształtu. I wlej więcej musu na wierzch. Ale zostawiamy miejsce na biszkopt.
Krok 12:
I połóż biszkopt na wierzchu, wciśnij go, aby lekko krem pojawił się na krawędziach. Wkładamy go do zamrażarki na noc.
Krok 13:
Rano zdejmujemy formularz. Będziemy go mieć. Jeszcze trochę nalałem musu do innych kształtów. Możesz to zrobić i zostawić w ten sposób.
Krok 14:
Ciasto welurowe. Możesz użyć weluru w sprayu. Lub zrób to sam. Na welur bierzemy w równych proporcjach masło kakaowe(50 g) i ciemną czekoladę (50 g). Topimy wszystko po kolei . Następnie wymieszaj . Potrzebujemy temperatury roboczej 40-45 stopni. Teraz welurujemy ciasto.Ciasto na welur musi być zimne, z zamrażarki. Stawiamy go na stojaku, najlepiej do tego używamy dużego pudełka kartonowego. I welurowym pistoletem natryskowym.
Krok 15:
Udekoruj dalej według własnych upodobań. Miałem już gotowy lukier i zrobiłem krople z torby kulinarnej. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Rokitnik - 52 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Masło kakaowe - 884 kcal/100g