skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto wiśniowe? Przygotuj składniki na bazę piaskową. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, musisz wyjąć go z lodówki około pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Weź mąkę pszenną, najwyższej jakości. Sól pozwoli, aby smak gotowego ciasta otworzył się jaśniej.
Krok 2:
W misce połącz masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Lekko wmieszaj cukier do masła trzepaczką, aby nie rozlał się po bokach podczas pracy z mikserem.
Krok 3:
Mikserem ubij masło, aż będzie puszyste, około 4 minut.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną. Przesiewanie mąki, podobnie jak proszek do pieczenia, jest tutaj odpowiedzialne za kruchość bazy.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką stołową, a następnie szybko uformuj ciasto w kulkę. Szybkość pracy z ciastem kruchym wynika z szybkości topnienia masła. Im dłużej ugniatasz, tym bardziej masło topi się od ciepła rąk, tym więcej mąki będzie potrzebne (w przeciwnym razie ciasto będzie płynne), tym twardsze będzie ciasto. Staramy się tego wszystkiego uniknąć.
Krok 6:
Rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia, którego spód jest nasmarowany kroplą oleju słonecznikowego. Grubość ciasta na tym etapie wynosi około 5 mm., wykonaj boki o wysokości około 3 cm. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Krok 7:
Przygotuj składniki do nadzienia. Mrożone wiśnie najpierw rozmrozić i lekko wycisnąć nadmiar wilgoci, ale bez fanatyzmu! Świeżo po prostu spłucz i usuń pestki. Śmietana potrzebuje tłuszczu (od 20% i więcej), ale próbowałem zrobić ciasto z 15% kwaśną śmietaną. W takim przypadku po prostu zwiększ ilość skrobi o 20%. Wynik będzie nieco inny, ale też zachwyci.
Krok 8:
Aby wlać do osobnej miski, połącz jajko kurze i cukier.
Krok 9:
Mikserem ubij jajko, aż będzie puszyste, przez kilka minut. Następnie dodaj skrobię i cukier waniliowy i ponownie ubij. Skrobia jest tutaj potrzebna do zagęszczenia struktury i utrzymania stabilności Delikatnego nadzienia. Nie daj się ponieść skrobi, w przeciwnym razie nadzienie będzie bardziej podobne do gęstego-gęstego Kurda (kremu).
Krok 10:
Dodaj śmietanę. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem o klasycznym smaku.
Krok 11:
Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wypełnienie jest gotowe!
Krok 12:
Połóż wiśnie na Piaskowej podstawie i napełnij śmietaną. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 ° C przez półtorej godziny. Skoncentruj się na stabilizacji płynnego wypełnienia (szczególnie w środku) i brązowieniu.
bardzo udane i proste ciasto z dostępnych składników. Zamiast wiśni nadaje się tutaj każda jagoda o kwaskowatości: czarna lub czerwona porzeczka, malina.
ciasto okazuje się kruche, nie pęcznieje podczas pieczenia. Nadzienie jest delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. A kwaśność wiśni idealnie komponuje się z ogólną słodyczą ciasta.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g