ciasto z wiśniami i kwaśną śmietaną

Rodzina prosi o upieczenie tego ciasta za każdym razem! Ostatnio to ciasto jest chyba najbardziej udane i często wymagane do powtórzenia od moich domowych. Delikatna krucha baza, słodka śmietana i lekka kwaskowatość wiśni to składniki sukcesu tego uroczego ciasta.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 68 % 44 g
296 kcal
IG: 32 / 2 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto wiśniowe? Przygotuj składniki na bazę piaskową. Olej powinien mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, musisz wyjąć go z lodówki około pół godziny przed rozpoczęciem gotowania. Weź mąkę pszenną, najwyższej jakości. Sól pozwoli, aby smak gotowego ciasta otworzył się jaśniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Lekko wmieszaj cukier do masła trzepaczką, aby nie rozlał się po bokach podczas pracy z mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikserem ubij masło, aż będzie puszyste, około 4 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną. Przesiewanie mąki, podobnie jak proszek do pieczenia, jest tutaj odpowiedzialne za kruchość bazy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść ciasto. Najpierw wymieszaj łyżką stołową, a następnie szybko uformuj ciasto w kulkę. Szybkość pracy z ciastem kruchym wynika z szybkości topnienia masła. Im dłużej ugniatasz, tym bardziej masło topi się od ciepła rąk, tym więcej mąki będzie potrzebne (w przeciwnym razie ciasto będzie płynne), tym twardsze będzie ciasto. Staramy się tego wszystkiego uniknąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto w naczyniu do pieczenia, którego spód jest nasmarowany kroplą oleju słonecznikowego. Grubość ciasta na tym etapie wynosi około 5 mm., wykonaj boki o wysokości około 3 cm. Włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Mrożone wiśnie najpierw rozmrozić i lekko wycisnąć nadmiar wilgoci, ale bez fanatyzmu! Świeżo po prostu spłucz i usuń pestki. Śmietana potrzebuje tłuszczu (od 20% i więcej), ale próbowałem zrobić ciasto z 15% kwaśną śmietaną. W takim przypadku po prostu zwiększ ilość skrobi o 20%. Wynik będzie nieco inny, ale też zachwyci.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby wlać do osobnej miski, połącz jajko kurze i cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mikserem ubij jajko, aż będzie puszyste, przez kilka minut. Następnie dodaj skrobię i cukier waniliowy i ponownie ubij. Skrobia jest tutaj potrzebna do zagęszczenia struktury i utrzymania stabilności Delikatnego nadzienia. Nie daj się ponieść skrobi, w przeciwnym razie nadzienie będzie bardziej podobne do gęstego-gęstego Kurda (kremu).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem o klasycznym smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij wszystkie składniki, aż będą gładkie. Wypełnienie jest gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż wiśnie na Piaskowej podstawie i napełnij śmietaną. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 ° C przez półtorej godziny. Skoncentruj się na stabilizacji płynnego wypełnienia (szczególnie w środku) i brązowieniu.

bardzo udane i proste ciasto z dostępnych składników. Zamiast wiśni nadaje się tutaj każda jagoda o kwaskowatości: czarna lub czerwona porzeczka, malina.

ciasto okazuje się kruche, nie pęcznieje podczas pieczenia. Nadzienie jest delikatne, dosłownie rozpływa się w ustach. A kwaśność wiśni idealnie komponuje się z ogólną słodyczą ciasta.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal / 100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy