dżem ze skórki arbuza z cytryną

lubisz arbuza? Przygotuj go na zimę w postaci dżemu! Bardzo wygodna produkcja bezodpadowa. Dzieci chętnie jedzą soczysty miąższ, a ja na szczęście mam skórki arbuza, które były bezlitośnie wyrzucane, dopóki nie znalazłem tak prostego przepisu od Galiny Poskrebysheva już w 2000 roku. To prawda, że zaproponowała zrobienie kandyzowanych owoców, a ja zostawiłem je w formie dżemu. Od tego czasu co roku czekam na grubościenne arbuzy (głównie Krasnodar) i gotuję to pyszne.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
180 kcal
IG: 0 / 7 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu odpowiedni jest arbuz z grubą skórką, miąższ do zjedzenia, a Skórki pozostawiamy z niewielką warstwą miąższu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój w kliny i obierz

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane skórki pokroić w tę samą kostkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kawałki arbuza zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Następnie spuść wodę, opłucz ugotowane kawałki zimną wodą

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wrzuć do durszlaka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok z cytryny

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj syrop z wody i cukru

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż skórkę z cytryny, sok z cytryny i kawałki skórki arbuza do syropu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyłącz ogień, ostudź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie zagotuj i zagotuj na małym ogniu. Skórki staną się przezroczyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Układamy w bankach i czekamy na gości.

niezwykły deser, którym możesz zaskoczyć swoich przyjaciół i bliskich. Moja ulubiona uczta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Skórki arbuza - 18   kcal/100g

Podobne przepisy