skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu odpowiedni jest arbuz z grubą skórką, miąższ do zjedzenia, a Skórki pozostawiamy z niewielką warstwą miąższu.
Krok 2:
Pokrój w kliny i obierz
Krok 3:
Obrane skórki pokroić w tę samą kostkę
Krok 4:
Kawałki arbuza zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty. Następnie spuść wodę, opłucz ugotowane kawałki zimną wodą
Krok 5:
Wrzuć do durszlaka
Krok 6:
Zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij sok z cytryny
Krok 7:
Zagotuj syrop z wody i cukru
Krok 8:
Włóż skórkę z cytryny, sok z cytryny i kawałki skórki arbuza do syropu. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Wyłącz ogień, ostudź.
Krok 9:
Ponownie zagotuj i zagotuj na małym ogniu. Skórki staną się przezroczyste.
Krok 10:
Układamy w bankach i czekamy na gości.
niezwykły deser, którym możesz zaskoczyć swoich przyjaciół i bliskich. Moja ulubiona uczta.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórki arbuza - 18 kcal/100g