okroshka klasyczna na wodzie mineralnej

przygotuj wspaniałe, orzeźwiające danie. Pyszne i proste! Kto powiedział, że okroshka jest przygotowywana tylko latem? W naszej rodzinie okroshka jest spożywana we wszystkich porach roku-w końcu jest pyszna! Nie twierdzę, że w letnie upały jest szczególnie dobra, ponieważ doskonale odświeża i całkiem dobrze nasyca. Przygotuj okroshkę i niech pogoda za oknem cię nie myli:)
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
87 kcal
IG: 25 / 75 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości (jajka na twardo), obierz.

2. Pokrój gotowane ziemniaki i jajka w kostkę.

3. Obierz również ogórki ze skóry, zetrzyj na grubej tarce.

4. Umyj zieloną cebulę, koperek i pietruszkę, lekko osusz ręcznikami papierowymi, drobno posiekaj.

5. Szynkę pokroić w kostkę proporcjonalnie do pozostałych składników.

6. Opłucz rzodkiewki, pokrój w pół koła.

7. Połącz wszystkie składniki w jednej misce, sól, pieprz do smaku, wprowadź majonez i śmietanę.

8. Wlej wodę mineralną-Nie całą naraz, ale stopniowo, stale mieszając okroshkę, doprowadzaj do pożądanej gęstości.

9. Dodaj ocet winny (nie spiesz się, aby wlać wszystkie 10 ml - to na mój gust:), dodaj powoli), popraw ogólny smak cukrem i odstaw na 1-2 godziny w lodówce.

podawaj okroshkę na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal / 100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Młode ziemniaki - 61   kcal / 100g

Podobne przepisy