skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj ziemniaki i jajka do miękkości (jajka na twardo), obierz.
2. Pokrój gotowane ziemniaki i jajka w kostkę.
3. Obierz również ogórki ze skóry, zetrzyj na grubej tarce.
4. Umyj zieloną cebulę, koperek i pietruszkę, lekko osusz ręcznikami papierowymi, drobno posiekaj.
5. Szynkę pokroić w kostkę proporcjonalnie do pozostałych składników.
6. Opłucz rzodkiewki, pokrój w pół koła.
7. Połącz wszystkie składniki w jednej misce, sól, pieprz do smaku, wprowadź majonez i śmietanę.
8. Wlej wodę mineralną-Nie całą naraz, ale stopniowo, stale mieszając okroshkę, doprowadzaj do pożądanej gęstości.
9. Dodaj ocet winny (nie spiesz się, aby wlać wszystkie 10 ml - to na mój gust:), dodaj powoli), popraw ogólny smak cukrem i odstaw na 1-2 godziny w lodówce.
podawaj okroshkę na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal / 100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Młode ziemniaki - 61 kcal / 100g