klasyczna okroshka z octem
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
ziemniaki (najlepiej Młode) gotujemy bez obierania, schładzamy. Następnie obierz ze skóry, pokrój w kostkę.
jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę.
zielona cebula i koperek są myte, suszone, drobno posiekane.
kiełbasę i ogórki kroimy w kostkę proporcjonalnie do ziemniaków.
Połącz przygotowane składniki w misce, Wyślij do lodówki na około 2 godziny (okroshka jest podawana schłodzona na stole).
po odczekaniu określonego czasu dopraw zupę zimną śmietaną i wodą, dodaj ocet i sól.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda mineralna - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g