Kutia z ryżem, makiem, suszonymi śliwkami i suszonymi morelami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
musisz przygotować ten pyszny przysmak w ten sposób:
1. Ryż wstępnie ugotować.
2. Mak zalać gorącą wodą przez kilka minut, a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub w moździerzu tłuczkiem.
3. Dodaj mak do ryżu. Posiekaj suszone śliwki i suszone morele, Dodaj do ryżu z makiem. Pozostaw trochę posiekanych suszonych owoców do dekoracji.
4. Orzechy opiekaj, obierz, posiekaj i włóż do mieszanki.
5. Dodaj miód, kompot z suszonych owoców i wszystko dobrze wymieszaj.
pozostaje udekorować i podać na świątecznym stole!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g