Kutia z ryżem, makiem, suszonymi śliwkami i suszonymi morelami

Kutia z tym przepisem stanie się centralnym elementem świątecznego stołu! Dzielę się z wami ulubionym przepisem na robienie kutii-słodkiej rytualnej słowiańskiej uczty. Kutia jest tradycyjnie podawana na świątecznym stole i jest bardzo lubiana zwłaszcza przez dzieci ze względu na słodki smak. A ile zawiera witamin i jak jest pożywny-to osobne pytanie. Ogólnie smaczne, zdrowe i magiczne!
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 72 % 43 g
290 kcal
IG: 49 / 37 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

musisz przygotować ten pyszny przysmak w ten sposób:

1. Ryż wstępnie ugotować.

2. Mak zalać gorącą wodą przez kilka minut, a następnie zmielić w maszynce do mięsa lub w moździerzu tłuczkiem.

3. Dodaj mak do ryżu. Posiekaj suszone śliwki i suszone morele, Dodaj do ryżu z makiem. Pozostaw trochę posiekanych suszonych owoców do dekoracji.

4. Orzechy opiekaj, obierz, posiekaj i włóż do mieszanki.

5. Dodaj miód, kompot z suszonych owoców i wszystko dobrze wymieszaj.

pozostaje udekorować i podać na świątecznym stole!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy