dżem jarzębinowy z gruszkami

niezwykły dżem-Złoty jak sama jesień. Zaopatrz się i ciesz się! Jestem prawdziwym fanem dżemów i innych podobnych domowych przysmaków. Szczególnie lubię wszystko, co niezwykłe. W tym roku próbowałem przygotować taki oryginalny dżem jesienny na zimę - jarzębinę, a dla słodyczy i smaku dodałem słodkie dojrzałe gruszki. Okazało się tak niesamowite, że wszystkie zapasy tej uczty rozeszły się przed Nowym Rokiem. Spróbuj-jest bardzo smaczny!
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 57 g
226 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 13 h 45 min

1. Oddziel jagody od gałązek, posortuj jarzębinę, umyj i połóż na czystym ręczniku do wyschnięcia.
2. Umyj gruszki, usuń ogony i strąki nasion, obierz i pokrój w kliny.
3. Przygotuj syrop, dla którego zagotuj 350 ml wody, dodaj cukier (650 g), mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Wyjmij z pieca.
3. Przenieś jarzębinę i pokrojone gruszki do pustej emaliowanej patelni.
4. Napełnij je syropem (lekko schłodzonym do 90 stopni Celsjusza) i umieść na noc w chłodnym miejscu (na 12 godzin).
5. Gdy minie czas, Ustaw dżem na małym ogniu przez 25 minut.
6. Włóż dżem do wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 litra, przykryj pokrywkami.
7.Sterylizuj przez 15 minut (po zagotowaniu wody), a następnie zwiń.

taki dżem można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy