skład / składniki
metoda gotowania
1. Oddziel jagody od gałązek, posortuj jarzębinę, umyj i połóż na czystym ręczniku do wyschnięcia.
2. Umyj gruszki, usuń ogony i strąki nasion, obierz i pokrój w kliny.
3. Przygotuj syrop, dla którego zagotuj 350 ml wody, dodaj cukier (650 g), mieszaj, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Wyjmij z pieca.
3. Przenieś jarzębinę i pokrojone gruszki do pustej emaliowanej patelni.
4. Napełnij je syropem (lekko schłodzonym do 90 stopni Celsjusza) i umieść na noc w chłodnym miejscu (na 12 godzin).
5. Gdy minie czas, Ustaw dżem na małym ogniu przez 25 minut.
6. Włóż dżem do wysterylizowanych słoików o pojemności 0,5 litra, przykryj pokrywkami.
7.Sterylizuj przez 15 minut (po zagotowaniu wody), a następnie zwiń.
taki dżem można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Aronia Jarzębina - 52 kcal/100g
- Jarzębina zwyczajna - 43 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g