dżem z borówki brusznicy z gruszkami

harmonia smaku i korzyści w dżemie przygotowanym według tego przepisu! Dżem uzyskuje się z ciekawą kwaskowatością-goryczką - tym szczególnym smakiem, który ma tylko borówka brusznica. Tymczasem gruszki dodają miodowej słodyczy. Bardzo harmonijne połączenie jagód i owoców z pewnością przypadnie do gustu Twoim domownikom i gościom. Dziecko z przyjemnością ucztuje na tym dżemie, chociaż zwykły dżem borówkowy tak naprawdę nie sprzyja. Nawet z tym przysmakiem możesz upiec apetyczne domowe ciasteczka, bajgle, dodać do nadzienia otwartych ciast dla smaku.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
185 kcal
IG: 13 / 0 / 87

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 20 min

1. Posortuj Borówki, umyj i osusz.
2. Umyj gruszki, usuń łodygi, pokrój na połówki-usuń rdzenie. Skórkę można obrać lub pozostawić - zależy to wyłącznie od gustu. Zwykle zostawiam. Pokrój gruszki na dość cienkie małe kliny.
3. Wlej Borówki do emaliowanej patelni, przykryj cukrem i umieść na małym ogniu.
4. Delikatnie mieszaj jagody, aż cukier się rozpuści. Gotuj Borówki przez 20 minut.
5. Dodaj gruszkę, gotuj przez kolejne 15 minut.
6. Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
7. Po całkowitym ostygnięciu dżemu usuń go w chłodne miejsce.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g

Podobne przepisy