dżem z borówki brusznicy z gruszkami
skład / składniki
30
porcje:
metoda gotowania
1. Posortuj Borówki, umyj i osusz.
2. Umyj gruszki, usuń łodygi, pokrój na połówki-usuń rdzenie. Skórkę można obrać lub pozostawić - zależy to wyłącznie od gustu. Zwykle zostawiam. Pokrój gruszki na dość cienkie małe kliny.
3. Wlej Borówki do emaliowanej patelni, przykryj cukrem i umieść na małym ogniu.
4. Delikatnie mieszaj jagody, aż cukier się rozpuści. Gotuj Borówki przez 20 minut.
5. Dodaj gruszkę, gotuj przez kolejne 15 minut.
6. Ułóż dżem w wysterylizowanych słoikach, Zamknij sterylnymi pokrywkami.
7. Po całkowitym ostygnięciu dżemu usuń go w chłodne miejsce.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g