bakłażan pokrojony w kostkę jak grzyby
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj sól, cukier, ocet do rondla z wodą i poczekaj, aż płyn się zagotuje.
Krok 2:
Umyte bakłażany kroimy w kostkę o boku 1,5 cm.
Krok 3:
Następnie wlej pokrojony bakłażan do wrzącej marynaty, lekko wymieszaj, dodaj liść laurowy i gotuj przez 5 minut. Wrzuć ugotowany bakłażan do durszlaka i pozwól, aby cały płyn spłynął.
Krok 4:
Posiekaj zieloną cebulę.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek nożem.
Krok 6:
Posiekaj drobno ostrą zieloną paprykę.
Krok 7:
W dużej misce wymieszaj posiekany czosnek, ostrą paprykę, zieloną cebulę, koperek, olej roślinny i bakłażan. Wymieszaj wszystko, lekko nalegaj i schłodź. Bakłażany pokrojone w kostkę jak grzyby są gotowe!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g