sałatka ogórek oliwki pieprz czosnek
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu:
- ogórek myjemy, kroimy w drobną kostkę;
- oliwki kroimy w pierścienie;
- paprykę oczyszczamy ze strąka nasiennego, myjemy, kroimy w kostkę proporcjonalnie do ogórków;
- czosnek obieramy, przepuszczamy przez prasę;
- połącz oliwki z ogórkami i papryką w jednej głębokiej salaterce, dodaj kleik czosnkowy, wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny;
- przyprawiamy sałatkę solą i czarnym pieprzem, mieszamy i podajemy.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g