Sałatka z młodej kapusty z pomidorami i twarogiem.

witaminowa, niezwykle zdrowa sałatka! Bardzo smaczna, a ze względu na twarożek, obfita sałatka z młodej kapusty, pomidorów i gruboziarnistego twarogu spodoba się wielu. Zamiast oleju roślinnego można użyć oliwy lub rzepaku. Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 15 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować tę prostą sałatkę, potrzebujesz tylko kilku produktów. Przygotuj kapustę, pomidory, twaróg, cebulę, czosnek i zioła. Lepiej jest używać młodej kapusty, jest delikatniejsza, nie twarda, słodkawa w smaku i chrupiąca. Tak więc opłucz warzywa, zioła, obrany czosnek i cebulę pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę w cienkie paski. Im cieńsza kapusta zostanie pokrojona, tym smaczniejsza będzie sałatka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na małe plasterki. Lepiej jest używać pomidorów sezonowych, mięsistych i soczystych. Pomidory koktajlowe nadają się również do sałatki, są słodsze i bardziej aromatyczne. Pomidory można dowolnie kroić w kostkę, jak chcesz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj cebulę cienkimi piórami. Który lepiej użyć cebuli? Weź szalotki lub białe, są łagodniejsze w smaku i idealne do sałatek warzywnych. Dodaj cebulę do kapusty i pomidorów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę, wyślij go do salaterki wraz z twarogiem. Według własnego gustu możesz dodać trochę więcej czosnku lub całkowicie wykluczyć go z listy składników. Do smaku dodałam jeszcze zioła prowansalskie z zamrażarki, cudownie komponują się z twarogiem i pomidorami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj drobno posiekane warzywa do sałatki, użyłem pietruszki i koperku, możesz wziąć bazylię i zieloną cebulę. Sól do smaku i dopraw wszystko olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby posyp gotową sałatkę ziele angielskie.

wymieszaj sałatkę tuż przed podaniem, w przeciwnym razie pomidory wypuszczą sok i w salaterce może powstać dużo płynu.


taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do kebabów i wszelkich potraw na grillu, a także dobrze komponuje się z drugimi gorącymi potrawami.

dla tych, którzy dbają o prawidłowe odżywianie, sałatka może zastąpić pełny obiad. Twaróg Gruboziarnisty jest źródłem białka, witamin, minerałów i tłuszczów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy