skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować tę prostą sałatkę, potrzebujesz tylko kilku produktów. Przygotuj kapustę, pomidory, twaróg, cebulę, czosnek i zioła. Lepiej jest używać młodej kapusty, jest delikatniejsza, nie twarda, słodkawa w smaku i chrupiąca. Tak więc opłucz warzywa, zioła, obrany czosnek i cebulę pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Posiekaj kapustę w cienkie paski. Im cieńsza kapusta zostanie pokrojona, tym smaczniejsza będzie sałatka.
Krok 3:
Pokrój pomidory na małe plasterki. Lepiej jest używać pomidorów sezonowych, mięsistych i soczystych. Pomidory koktajlowe nadają się również do sałatki, są słodsze i bardziej aromatyczne. Pomidory można dowolnie kroić w kostkę, jak chcesz.
Krok 4:
Posiekaj cebulę cienkimi piórami. Który lepiej użyć cebuli? Weź szalotki lub białe, są łagodniejsze w smaku i idealne do sałatek warzywnych. Dodaj cebulę do kapusty i pomidorów.
Krok 5:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę, wyślij go do salaterki wraz z twarogiem. Według własnego gustu możesz dodać trochę więcej czosnku lub całkowicie wykluczyć go z listy składników. Do smaku dodałam jeszcze zioła prowansalskie z zamrażarki, cudownie komponują się z twarogiem i pomidorami.
Krok 6:
Dodaj drobno posiekane warzywa do sałatki, użyłem pietruszki i koperku, możesz wziąć bazylię i zieloną cebulę. Sól do smaku i dopraw wszystko olejem roślinnym.
Krok 7:
W razie potrzeby posyp gotową sałatkę ziele angielskie.
wymieszaj sałatkę tuż przed podaniem, w przeciwnym razie pomidory wypuszczą sok i w salaterce może powstać dużo płynu.
taka sałatka będzie doskonałym dodatkiem do kebabów i wszelkich potraw na grillu, a także dobrze komponuje się z drugimi gorącymi potrawami.
dla tych, którzy dbają o prawidłowe odżywianie, sałatka może zastąpić pełny obiad. Twaróg Gruboziarnisty jest źródłem białka, witamin, minerałów i tłuszczów.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g