PP sałatka ze świeżej marchwi i kapusty z miodem i octem

pyszna, zdrowa, wszechstronna sałatka!!! Miłość do tej sałatki zaszczepiła w nas catering. Jest przygotowywany we wszystkich stołówkach i szkołach. Przygotowuje najbardziej przystępne produkty o każdej porze roku. A zalety tej sałatki są oczywiste - zawiera dużo świeżych witamin.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 52 % 12 g
157 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sałatkę, weź średniej wielkości główkę kapusty, zdejmij górne poszarpane arkusze i odetnij z niej wymaganą ilość, której użyjesz w sałatce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę ostrym nożem. Postaraj się, aby był jak najcieńszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż posiekaną kapustę do przestronnej miski, trochę soli i pamiętaj rękami. Solona kapusta szybko wypuści sok i stanie się bardziej miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i opłucz marchewki. Zetrzyj marchewki na średniej tarce. Możesz pocierać go natychmiast do kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj trochę miód i posyp sałatkę octem. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej sałatkę oliwą z oliwek. W razie potrzeby możesz dodać trochę posiekanego koperku lub innych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wymieszaj sałatkę, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

ze względu na fakt, że sałatka jest przygotowywana bez obróbki cieplnej, zachowuje wszystkie witaminy i przydatne elementy. Jest szczególnie przydatny w zimie, kiedy na naszym stole jest bardzo mało świeżych warzyw i owoców, a organizm cierpi na niedobór witamin. Taka sałatka zrekompensuje ich brak.
gotową sałatkę najlepiej trzymać trochę w lodówce, aby warzywa były trochę marynowane i nasycone wzajemnymi smakami.
zamiast oliwy z oliwek możesz z łatwością doprawić sałatkę zwykłym warzywem. Możesz użyć dowolnego octu - wina, jabłka, balsamicznego. Lub zamiast octu możesz użyć tej samej ilości soku z cytryny. Słodycz, dostosuj do smaku. Ktoś lubi, aby ta sałatka była kwaśna, ja też lubię ją słodszą, więc dodaję trochę cukru.
to idealna sałatka dla fanów zdrowego odżywiania. Świetnie nadaje się do każdego stołu - nawet w dni powszednie, nawet na wakacje. Jest to również doskonały dodatek do kebabów na łonie natury. Można go wcześniej przygotować w domu i zabrać ze sobą. Ta sałatka jest uważana za jedną z popularnych przekąsek warzywnych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g

Podobne przepisy