chuda zupa cebulowa
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj kapustę.
zetrzyj marchewki na średniej tarce, pokrój całą cebulę w średnie kostki.
w części oleju roślinnego smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta.
zalej cebulę wodą, dodaj kapustę i zagotuj.
następnie dodaj startą marchewkę i przyprawy: liść laurowy, czarny groszek i sól.
gotuj przez 15 minut.
w pozostałym oleju roślinnym usmaż mąkę, dodaj ją do zupy i zagotuj.
pozwól zupie parzyć przez 10 minut.
podając chudą zupę warzywną, dodaj warzywa i kawałek cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g