zupa z płetwy rekina
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
tylko raz zdarzyło mi się samodzielnie gotować takie jedzenie jak zupa z płetwy rekina pod wrażliwym kierownictwem szefa kuchni. To było podczas jednej z podróży zagranicznych. Ale to jest tak smaczne danie, że zamierzam od czasu do czasu gotować je w domu. Teraz opowiem ci o tym przepisie kulinarnym. Na początek bierzemy dużą patelnię, wkładamy do niej suszone płetwy rekina, napełniamy je wrzącą wodą i pozostawiamy do namoczenia na noc. Rano spłukujemy płetwy rekina w zimnej wodzie i moczymy przez kolejne kilka godzin w świeżej wodzie. Po tym czasie przenosimy płetwy do dużego rondla, wkładamy do niego jeden korzeń imbiru i gotujemy tę mieszaninę na małym ogniu przez około 3 godziny. Gdy powstały bulion ostygnie, wlej go do innego pojemnika. Ostrożnie zdejmij skórę z płetw rekina, oddziel kości, mięso i pozostaw tylko małe chrząstki o złotym kolorze. Teraz przenosimy je do małego rondla z korzeniem imbiru i jedną cebulą, napełniamy wszystko naszym bulionem i gotujemy przez około 5 godzin. Po tym czasie odsącz bulion, umyj chrząstki i włóż do bulionu z kurczaka. Włóż do niego białe mięso z kurczaka pokrojone w małe paski (piersi) i gotuj przez 25-30 minut na umiarkowanym ogniu. Po tym czasie nasza zupa jest gotowa, podajemy ją na gorąco, dekorując drobno posiekaną zieloną cebulą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Rekin - 130 kcal/100g