Sałatka grzybowa z suszonymi śliwkami

bardzo smaczna sałatka spodoba się każdemu bez wyjątku! Z naszej rodziny na świąteczny Post liczę tylko ja, tak się stało. Ale na Nowy Rok chcę też czegoś smacznego i męczące jest gotowanie osobno dla wszystkich, więc zacząłem używać chudego majonezu i tych sałatek, w których potrzebuję sera, dodaję tofu. To także ser, tylko soja oznacza chude.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 47 % 16 g
węglowodany 44 % 15 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

przepisy kulinarne, które można przerobić na chude, są przyzwyczajone do domu, a których nie można przerobić-gotuję osobno. Ale ta sałatka-grzyby ze śliwkami-spodobała się wszystkim. Zwykle podstawą tej sałatki jest kurczak, ale można się bez niej obejść. Uwierz mi, bezmięsne jedzenie jest pyszne i wcale nie zaszkodzi twojej sylwetce ani portfelowi.
opłucz suszone śliwki i namocz je w ciepłej wodzie. Grzyby przepuszczamy przez maszynę do mięsa i smażymy. Możesz użyć dowolnego, jeśli masz świeży-świetnie, jeśli jest suchy-ugotuj go wcześniej, a słony – namocz. Drobno posiekaną cebulę smażymy oddzielnie od grzybów, ale potem można je wymieszać. Ugotuj marchewki i zetrzyj. Przełóż suszone śliwki przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w blenderze. Teraz kładziemy smażone grzyby na szerokim, ale niezbyt dużym naczyniu, a następnie marchewkę, lekko ją dodajemy, następną warstwą są suszone śliwki. Smarujemy go majonezem, ale majonezu nie można rozmazać, ale nałożyć siatką. Będzie to jednocześnie Dekoracja i sos. Sama sałatka okazuje się dość soczysta ze względu na fakt, że grzyby i cebula są smażone na oleju roślinnym. Udekoruj sałatkę majonezem i jajkami na twardo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy