skład / składniki
gotowanie krok po kroku
groszek sortujemy, myjemy i moczymy przez noc w zimnej wodzie. Najlepiej zrobić to z pokruszonym groszkiem (połówkami). Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Groszek może się pienić i uciekać, więc uważnie obserwuj moment wrzenia, aby usunąć pianę na czas. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około dwie godziny, lekko przykrywając pokrywką. Kiedy prawie cała woda się zagotuje, nie odchodź od patelni i ciągle mieszaj tłuczone ziemniaki, w przeciwnym razie może się spalić. Idealnie, wszystkie groszki powinny się rozpaść. Ale jeśli groszek jest stary, możesz dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli jednak nie wszystkie groszki są ugotowane, gotowe puree można przetrzeć przez sito lub zmiażdżyć tłuczkiem.
puree można doprawić smażoną cebulą, olejem roślinnym lub masłem, skwarkami lub kawałkami prażonej szynki. Można mieszać ze smażonymi grzybami. Na przykład lubię dodawać pokrojone i opiekane kiełbaski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowi suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Suszony groszek - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g