proste i obfite puree z groszku

jeden talerz puree z groszku zapewni uczucie sytości na cały dzień! Jak zrobić puree z groszku? Bez pytania, powiemy ci. Puree z grochu to bardzo ciężki posiłek. W rzeczywistości nie jest to nawet przystawka, ale osobne danie, po którym wkrótce nie poczujesz głodu. Przepis na bazę kulinarną jest taki sam dla wszystkich puree z groszku, bez względu na to, jakie dodatki do niego włożysz.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 70 % 16 g
94 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

groszek sortujemy, myjemy i moczymy przez noc w zimnej wodzie. Najlepiej zrobić to z pokruszonym groszkiem (połówkami). Postaw patelnię na dużym ogniu i zagotuj. Groszek może się pienić i uciekać, więc uważnie obserwuj moment wrzenia, aby usunąć pianę na czas. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez około dwie godziny, lekko przykrywając pokrywką. Kiedy prawie cała woda się zagotuje, nie odchodź od patelni i ciągle mieszaj tłuczone ziemniaki, w przeciwnym razie może się spalić. Idealnie, wszystkie groszki powinny się rozpaść. Ale jeśli groszek jest stary, możesz dodać pół łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli jednak nie wszystkie groszki są ugotowane, gotowe puree można przetrzeć przez sito lub zmiażdżyć tłuczkiem.
puree można doprawić smażoną cebulą, olejem roślinnym lub masłem, skwarkami lub kawałkami prażonej szynki. Można mieszać ze smażonymi grzybami. Na przykład lubię dodawać pokrojone i opiekane kiełbaski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340   kcal/100g
  • Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348   kcal/100g
  • Rozdrobniony groszek gotowany - 115   kcal/100g
  • Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony nie gotowany - 343   kcal/100g
  • Groszek krowi suszony gotowany - 76   kcal/100g
  • Suszony groszek - 322   kcal/100g
  • Groszek - 298   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy