dżem truskawkowo-truskawkowy
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
oczyść jagody z działek, delikatnie spłucz, osusz. Wlej wszystkie jagody do specjalnego naczynia, przykryj je cukrem i poczekaj, aż pojawi się sok.
jagody z sokiem gotujemy na małym ogniu; okresowo mieszaj drewnianą szpatułką, aż cukier całkowicie rozpuści się w soku. Natychmiast po tym zwiększ intensywność ogrzewania i gotuj przez 20-25 minut bez przerwy. Nie zapomnij usunąć pianek. To z nimi wychodzą zanieczyszczenia i przypadkowe śmieci. (Żałuję, że jako dziecko jadłem tę pyszną rzecz). Pięć minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy. Jest potrzebny, aby dżem nie był kandyzowany.
wlej na gorąco do słoików poddanych działaniu pary i zakręć. Duet jest gotowy.
jagody z sokiem gotujemy na małym ogniu; okresowo mieszaj drewnianą szpatułką, aż cukier całkowicie rozpuści się w soku. Natychmiast po tym zwiększ intensywność ogrzewania i gotuj przez 20-25 minut bez przerwy. Nie zapomnij usunąć pianek. To z nimi wychodzą zanieczyszczenia i przypadkowe śmieci. (Żałuję, że jako dziecko jadłem tę pyszną rzecz). Pięć minut przed końcem gotowania dodaj kwas cytrynowy. Jest potrzebny, aby dżem nie był kandyzowany.
wlej na gorąco do słoików poddanych działaniu pary i zakręć. Duet jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g