chiński dżem jabłkowy

małe i smaczne jabłka tworzą wspaniały dżem. Chiny to małe, ale bardzo smaczne jabłka. Jeśli nagle masz w domu te jabłka-dzieci-czas ugotować pyszny dżem z Chinki. W jednej starej książce kucharskiej znalazłem gdzieś trzy lub cztery przepisy na dżem z Chinki, ale uwielbiam przepis na dżem z całych jabłek. To wspaniały posiłek na poranną herbatę. I to nie liczy dżemu!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 43 g
174 kcal
IG: 12 / 0 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

na początek "Chińczyk" należy umyć, oczyścić z zieleni i krótko przyciąć ogony. Następnie należy je przebić w kilku miejscach i zagotować wrzącą wodą. Najlepiej przebić jabłka zwykłymi igłami dziewiarskimi-jest to szybsze i najłatwiejsze.
następnie jabłka należy włożyć do rondla, zalać wrzącą wodą i przykryć pokrywką na 5-7 minut. A następnie natychmiast schłodzić w zimnej wodzie pitnej.
teraz czas ugotować syrop – ciągle mieszając doprowadzić mieszaninę wody i cukru do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej syrop na jabłka i gotuj, aż syrop stanie się przezroczysty. Tutaj Stary syrop należy wlać do rondla i gotować, aż zgęstnieje.
i ponownie napełnij syropem "Chinka", ale teraz nie ma gotowania – wystarczy odstawić miskę z dżemem na 6-8 godzin. Takie gotowanie i nalewkę dżemu z Chinki należy powtórzyć kilka razy, aż dżem będzie gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy