skład / składniki
metoda gotowania
ale to jedzenie można słusznie uznać za egzotyczne, a jednak taki przepis istnieje w kuchni ormiańskiej.. Wszyscy wiemy, że duże zielone pomidory można solić, ale małe najczęściej zostawiamy na krzakach. A co jeszcze z nimi zrobić? I gotuj dżem. Dżem z zielonych pomidorów!
przepis na dżem z zielonych pomidorów jest prosty i nie wymaga żadnego heroicznego wysiłku, jak na przykład dżem z orzechów.
wybierz małe zielone pomidory, nie większe niż Rajskie jabłka. Myjemy je przez długi czas w zimnej wodzie, tak jakby zamierzano je konserwować. Następnie zanurz we wrzącej wodzie i gotuj przez 10-15 minut. Spuścić wodę i schłodzić pomidory. Przenosimy je do miski i napełniamy gorącym syropem cukrowym. Teraz nie trzeba im przeszkadzać przez około dwie do trzech godzin.
następnie gotuj - 20-25 minut. Ponownie odstawiamy miskę na dwie godziny i ponownie powtarzamy gotowanie. Tak trzy razy. Następnie gotuj do miękkości. Takie ułamkowe gotowanie pozwala zachować kolor, a dżem nie będzie brązowy. Pod koniec gotowania opuszczamy do miski gazę z przyprawami – goździkami, cynamonem i kardamonem. Gdy dżem jest gotowy, worek należy usunąć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pomidory zielone - 20 kcal/100g