dżem z zielonych pomidorów

nie miałeś pojęcia, jakie to pyszne! Przepis stanie się stołowy!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

ale to jedzenie można słusznie uznać za egzotyczne, a jednak taki przepis istnieje w kuchni ormiańskiej.. Wszyscy wiemy, że duże zielone pomidory można solić, ale małe najczęściej zostawiamy na krzakach. A co jeszcze z nimi zrobić? I gotuj dżem. Dżem z zielonych pomidorów!
przepis na dżem z zielonych pomidorów jest prosty i nie wymaga żadnego heroicznego wysiłku, jak na przykład dżem z orzechów.
wybierz małe zielone pomidory, nie większe niż Rajskie jabłka. Myjemy je przez długi czas w zimnej wodzie, tak jakby zamierzano je konserwować. Następnie zanurz we wrzącej wodzie i gotuj przez 10-15 minut. Spuścić wodę i schłodzić pomidory. Przenosimy je do miski i napełniamy gorącym syropem cukrowym. Teraz nie trzeba im przeszkadzać przez około dwie do trzech godzin.
następnie gotuj - 20-25 minut. Ponownie odstawiamy miskę na dwie godziny i ponownie powtarzamy gotowanie. Tak trzy razy. Następnie gotuj do miękkości. Takie ułamkowe gotowanie pozwala zachować kolor, a dżem nie będzie brązowy. Pod koniec gotowania opuszczamy do miski gazę z przyprawami – goździkami, cynamonem i kardamonem. Gdy dżem jest gotowy, worek należy usunąć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pomidory zielone - 20   kcal/100g

Podobne przepisy