dżem z orzechów włoskich
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
ten przepis kulinarny będzie wymagał zmobilizowania wszystkich sił psychicznych. Leniwe gospodynie domowe mogą nawet nie czytać. Ponieważ najlepszy dżem orzechowy uzyskuje się, gdy sam zbierasz orzechy i wykonujesz każdą operację, aby na koniec uzyskać nieporównywalne jedzenie – nektar i ambrozję.
niedojrzałe orzechy należy zbierać podczas gdy skóra jest jeszcze wystarczająco miękka. Trochę zadrwiłeś - i to wszystko, pisz zniknął. Gdy tylko uzyskasz wymaganą ilość, powinieneś natychmiast zacząć je czyścić. Do czyszczenia całkiem odpowiedni jest nóż, którym obierasz marchewki. Skóra jest dość łatwa do usunięcia, ale uważaj na ręce. Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, chociaż one również przepuszczają część substancji, a palce mogą stać się brązowe. Po oczyszczeniu napełnij orzechy zimną wodą przez 6 dni. Zmieniamy wodę trzy do czterech razy dziennie. Następnie spuszczamy tę wodę i napełniamy orzechy inną – wodą wapienną. I wytrzymujemy w nim kolejny dzień.
woda wapienna jest wykonana w następujący sposób: 0,5 kg wapna palonego zalać pięcioma litrami zimnej wody. Pamiętaj, aby odcedzić.
po wapnie bardzo dokładnie myjemy orzechy (do tego czasu stają się całkowicie Czarne) i nakłuwamy widelcem w dwóch lub trzech miejscach. Następnie ponownie spłucz i zanurz we wrzącej wodzie z dodatkiem ałunu. 75 gr. ałun na te same pięć litrów wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie odwróć i włóż do miski z zimną wodą na godzinę. Przygotowanie wstępne zakończone.
gotuj syrop. Cukier mieszamy z trzema szklankami wody, dodajemy cynamon, goździki i kardamon w woreczku z gazy. Doprowadzić do wrzenia. Wlej orzechy syropem i gotuj przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na jeden dzień. Robimy to trzy razy. Następnie gotuj do gotowości. I nie zapomnij usunąć Woreczka z kardamonem.
niedojrzałe orzechy należy zbierać podczas gdy skóra jest jeszcze wystarczająco miękka. Trochę zadrwiłeś - i to wszystko, pisz zniknął. Gdy tylko uzyskasz wymaganą ilość, powinieneś natychmiast zacząć je czyścić. Do czyszczenia całkiem odpowiedni jest nóż, którym obierasz marchewki. Skóra jest dość łatwa do usunięcia, ale uważaj na ręce. Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach, chociaż one również przepuszczają część substancji, a palce mogą stać się brązowe. Po oczyszczeniu napełnij orzechy zimną wodą przez 6 dni. Zmieniamy wodę trzy do czterech razy dziennie. Następnie spuszczamy tę wodę i napełniamy orzechy inną – wodą wapienną. I wytrzymujemy w nim kolejny dzień.
woda wapienna jest wykonana w następujący sposób: 0,5 kg wapna palonego zalać pięcioma litrami zimnej wody. Pamiętaj, aby odcedzić.
po wapnie bardzo dokładnie myjemy orzechy (do tego czasu stają się całkowicie Czarne) i nakłuwamy widelcem w dwóch lub trzech miejscach. Następnie ponownie spłucz i zanurz we wrzącej wodzie z dodatkiem ałunu. 75 gr. ałun na te same pięć litrów wody. Gotuj przez 10 minut, a następnie odwróć i włóż do miski z zimną wodą na godzinę. Przygotowanie wstępne zakończone.
gotuj syrop. Cukier mieszamy z trzema szklankami wody, dodajemy cynamon, goździki i kardamon w woreczku z gazy. Doprowadzić do wrzenia. Wlej orzechy syropem i gotuj przez kilka minut. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw na jeden dzień. Robimy to trzy razy. Następnie gotuj do gotowości. I nie zapomnij usunąć Woreczka z kardamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g